Fordulat az RTL Klub kontra Friderikusz perben

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság döntést hozott az RTL Klub és a Friderikusz Produkció Kft. között 1999 óta húzódó kártérítési vitában.
Vágólapra másolva!

Friderikusz Sándor úgy emlékszik, hogy a Friderikusz Produkció Kft. képviseletében 1999 márciusában azért szakította meg a munkakapcsolatot az RTL Klubbal, mert a kereskedelmi tévétársaság csak a Meglepő és mulatságos című szórakoztató műsorra tartott igényt, és Az én mozim-jellegű komoly hangvételű műsorról - hónapokon át tartó hitegetés után - sem volt hajlandó tárgyalni.

Kolosi Péter, a tévécsatorna programigazgatója egészen másképp emlékszik, szerinte a showman szeretett volna mindenféle más műsort is az RTL-en, ráadásul irreális árakon. "A megrendelő, az RTL Klub közölte, hogy más műsort nem szeretne. Még pár adás lett volna hátra a szerződés szerint a Meglepő és mulatságos-ból, mikor Friderikusz - pont egy adásnapon - közölte, hogy addig nem adja le a kazettát, míg ki nem fizetjük azt. Ez váratlanul ért minket, hiszen a csatorna mindig korrekt üzleti partner volt, korábban mindig a leadás után utalt, ahogy ez a szerződésben szerepelt" - válaszolta kérdésünkre.

Az RTL Klub így pert kezdeményezett a Friderikusz Produkció Kft. ellen, és eredetileg 320 millió forint kártérítést követelt, amelyet később 240 millióra szállított le. A jogerős bírósági ítélet - 2005 novemberében - 214 millió forintot ítélt meg a tévétársaság számára, ami után Friderikusz felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz.

Ezt bírálta el most szeptember végén a legfőbb bírói fórum, és jelentősen csökkentette a Friderikusz Produkció kártérítési kötelezettségét. A határozat is elismerte, hogy a jogerős ítélet a tényállást helyesen állapította meg, és helytállóan jutott arra a következtetésre, hogy az RTL Klubnak igenis kárt okozott a Meglepő és mulatságos című műsorsorozat felmondásából adódó reklámkiesés, de a korábbi bíróságok a bizonyítékok téves értékelésével, téves következtetéseket vontak le.

Így az RTL Klub kárát a 320, majd - a jogerősen megítélt - 240 millióval szemben 63 millió forintban állapította meg a Legfelsőbb Bíróság. Egyúttal kötelezte az RTL-t, hogy térítsék meg a Friderikusz Produkció Kft.-nek a 20 millió forintos első-, másodfokú és felülvizsgálat eljárási költségeit is.

Kolosi Péter szerint megdöbbentő az új fordulat: "Tanulmányozzuk a döntést. A Legfelsőbb Bíróság döntése nem változtat a tényen, hogy Friderikusz etikátlanul járt el, és a csatornának kárt okozott. Miért változtattak meg jogerős ítéletet, melyet három szakértő is elfogadott?"

Mivel ezután már nincs lehetőség jogorvoslásra Magyarországon - akár nemzetközi bíróságon is folyatódhat az ügy, mert az RTL Klub elszántnak tűnik.