Meghökkentő hétvége

Vágólapra másolva!
Egykoron - mikor még nemigen volt választás a tévé előtt - a magyar nézők nagy kedvence volt a Meghökkentő mesék című sorozat. Most nem apránként, hanem nagy dózisban érkeznek.
Vágólapra másolva!

Egy furcsán kedves házinéni - kinek kis kedvencei elhunytuk után kitömött formában léteznek tovább - elragadó teremtésnek tűnik, szobát ad ki diákoknak, de az új jelentkezőnek van valami kellemetlen érzése. A néne nem egészen az az elbűvölő anyóka, akinek látszik - nem biztos, hogy mindenki ilyen nagymamát szeretne. Egy szenvedélyes szerencsejátékos, aki hajóval útra kél, és semmitől nem riad vissza, hogy nagyobb összeget kaszáljon - ám egy szerencsétlen véletlen folytán roppant kínos helyzetbe kerül. Egy furcsa szobor, amelybe beszorul egy női fej, és dönteni kell: egy emberi élet, vagy egy értékes művészeti alkotás. Ismerős?

A sorozat, amely Magyarországon egykoron a Szombat esti filmkoktél része volt, 1979 és 1988 közt készült Angliában, Tales of the Unexpected címmel - talán kevesen tudják, de kilenc évadot élt meg. A rövid történetek szülőatyja, Roald Dahl szédületes furmányossággal csavarja-bonyolítja az események szálait, pattanásig feszítve az idegeket, míg végül félelmetesen egyszerű csattanóval zárja a mesét. Az ember úgy érzi, akár vele is megeshet bármelyik lidércnyomás. A nagysikerű sorozatot, a Meghökkentő mesék-et egy egész hétvégén keresztül adja a Filmmúzeum, december 2-án és 3-án.