Árpa Attila: Néha nekem is sok volt

Vágólapra másolva!
Tizenhárom összezárt nő egy villában, mind modell akar lenni, de csak egy nyerhet: hordoz némi feszültséget a fenti alaphelyzet. A műsor producere - aki tapasztalt már egyet s mást a nőkkel kapcsolatban - bevallotta, hogy akadtak olyan reakciók, amik őt is megdöbbentették. Miközben a műsor lassan a feléhez közelít, Árpa Attilát kérdeztük a forgatási nehézségekről, a lányokról, a Viasat 3 programigazgatóját, Hámori Barbarát pedig arról faggattuk, hogy mennyire elégedett a csatorna és a hirdetők az AGB Nielsen mérte, nem túl fényes számokkal.
Vágólapra másolva!

Végy tizenhárom, gondosan kiválogatott szépséget, állítsd őket állandó versenyhelyzet elé, fotóztasd őket a legkülönfélébb gúnyákban, a legfurcsább helyzetekben, váratlan és meglepő helyszíneken. Adj hozzájuk egy külföldön sikeres modellt, pár kritikus, nem szándékosan bántó, sebző, de nem is finomkodó, szókimondó zsűritaggal. Ennyi két mondatban a recept: a lányok a kezdeti felszínes csacsogás, udvarias, merev mosolyok után úgyis ölni fogják egymást, a kamera meg könnyen levadászhat pár könnycseppet, duzzogó arcocskát, elmosódott sminket, ökölbe szorult kezet.

Már csak nyolcan vannak a tizenháromból. A hétfői epizódban egyre gyakrabban kellett kisípolni a káromkodásokat a lányok szövegéből - belegondolni is rossz, hogy beszélnének, ha nem lenne ott a szobában rajtuk kívül még egy négy-ötfős stáb és több kamera. "Én ilyenkor szoktam elindulni bulizni. Ennyi! Mindenki kapja be!" - mérgelődik egyikük, mivel hamar véget ért a táncmulatság. "Kicsinállak! Azt akarom, hogy bőgjél!" - sziszegi egy másik modelljelölt egyik lakótársának, aki arra büszke, hogy még nem sírt az együttlét pár hete alatt. Mi megy itt? Az illetékeseket kérdeztük, a műsor producerét és a Viasat programigazgatóját.

Árpa Attila, a műsor producere - ha a nézettséggel nem is - a minőséggel feltétlenül elégedett, olyan lett a Topmodell, mint amilyennek szerette volna. "A zenéket, a képi világot tekintve mindenképp újítottunk, főleg azért, mert ez nem annyira kötött műfaj. A légi felvételek és a lányok is szépek, szerintem a hölgynézők is megkapják a kellő érzelemadagot, a könnycseppeket. Az elején talán görcsösek voltak a lányok, de mostanra megnyíltak, feloldódtak, így igazi karaktereket látunk, és ez nekem át is jön a képernyőn"- mondta.

A producer úgy látja, hogy a promóció jó volt, kinn voltak az órásplakátok, a Viasat - bár lehetőségei nem ugyanazok, mint a két nagynak - megfelelően reklámozta a műsort. Árpa szerint a műfaj nagyban támaszkodik a bulvárlapokra, de ezúttal hiába, mivel itt nem történnek kétpercenként olyan események, mint a napi valóságshow-kban, a BB-ben, vagy a VV-ben.

Mennyire volt megkötve a stáb, mennyire lehet eltérni egy licenctől? "Nem volt nagyon megkötve a kezünk. Az amerikai adások legjobb pillanataira mi is felfigyeltünk, hasonló jelenetek nálunk is vannak, így a magyar verzió arra hasonlít inkább. Nekem a német Topmodell lassú és kissé erőltetett volt, az ausztrál próbálkozásból pedig csak összefoglalót láttam. A castingnál volt külföldi tanácsadó, ő úgy látta, hogy eredetibbek és ötletesebbek vagyunk, mint mondjuk a hollandok" - mondta Árpa. A jellegzetes, magyar elem is megjelent, fotóztak és forgattak az augusztus 20-i légiparádé alatt is, mikor százezrek tolongtak a Duna-parton, a rakpartokon. Sört kortyolgató, pocakos magyarok, kidülledő szemmel, meglepett turisták ezrei, riadt kismamák nézték, amint fehérneműre vetkőzött szépségeket fényképeznek.