Rajzfilmdömping a múzeumban

Vágólapra másolva!
November 18-án, New Yorkban nyílik meg az a monumentális kiállítás, amely hetvenöt klasszikus, tévében vetített rajzfilmet is a nézők elé tár.
Vágólapra másolva!

Végső előkészületeinél tart az a kiállítás, amelyet a rajzfilmeket és képregényeket bemutató The Museum of Comic and Cartoon Art (röviden MoCCA) szervez, az animációs filmek szerelmeseinek nagy örömére. A nagyszabású tárlat a Saturday Morning: Art and Artifacts from a Golden Age of Television címet viseli, ennek megfelelően a televíziózás egy mesés szeletének, a szombat reggeli rajzfilmeknek a világába vezet be minket.

A kiállítás a 1966 és 1990 között bemutatott animációs filmeket veszi górcső alá - 1966-ban vette ugyanis kezdetét az a szombat reggeli adás, melynek keretében az Egyesült Államokban akkor működő három csatorna mindegyike saját rajzfilmeket sugárzott. Így olyan régi ismerősökkel is találkozhatunk a múzeum épületében, mint a Flintstone család, Maci Laci vagy éppen a Muppet Show szereplői. Nem csak klasszikus alkotásokat, de időben hozzánk közelebb álló remekműveket is vetítenek a szervezők, így többek között az Alf vagy a Simpson család pár epizódját is végignézhetjük.

A vetítéseken kívül természetesen különféle relikviák (rajzok, forgatókönyvek, makettek) is gazdagítják a kiállítás anyagát - ezeket a MoCCA tagjai és lelkes magángyűjtők hordták össze, így az érdeklődők száznál is több értékes ereklyét szemlélhetnek meg. Matt Murray, a kiállítás vezető kurátora szerint ez remek alkalom arra is, hogy a közönséggel elismertessék a rajzfilmes szakmát, hiszen a bemutatott háttéranyagokból az is kiderül, hogy milyen sok munka van még egy tízperces epizóddal is. A kiállítás egyébként a tervek szerint 2007. márciusig tekinthető meg.