Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megvan Mazsola és Tádé

Vágólapra másolva!
Az MTV székházának ostroma során mégsem veszett nyoma a Futrinka utca kis figuráinak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió elleni ostrom után, az épület elfoglalását követő káoszban ismeretlen tettesek ellopták a történelmi kiállítás anyagát is. Nyoma veszett Mazsolának, a Tádé-bábunak, de eltűnt Manócska és Böbe Baba bábja is. A televíziótörténeti kiállítás - és generációk - kedvelt mesefigurái mellett a behatolók elemelték Tamási Eszter, Déri János és Knézy Jenő képeit. A vandál támadás során összetörtek vagy megrongáltak régi, kiállított kamerákat és tévékészülékeket is, bár a drága plazmatévéhez nem nyúltak - írta a Blikk múlt héten.

Most kiderült, hogy a hír kacsa, a kesztyűbábok sértetlenül átvészelték a zűrzavart - tudtuk meg Holub Katalintól, az MTV szóvivőjétől.

"Főnöki parancsra indítanunk kellett egy Nagyapó című műsort, amelyben Nagyapó például elmagyarázta a gyerekeknek, hogyan megy be a házba a vízvezeték. Ez igen unalmas volt nekem. Kitaláltam, hogy legyen a Nagyapónak egy cicája: a Cicamica. Aztán becsempésztünk egy kutyát is, a Morzsit. Meg egy rongybabát, akit Nagyapó nyaralásból hazajövet hozott magával, a Böbe babát. S amikor megvolt a három figura, akkor jött az ötlet, kellene egy utca is, ahol lakhatnának, ők is, mások is. Akkor indult a Futrinka utca, havonta egyszer, fél órában. A bábokat Bródy Vera és Lévai Sándor tervezte" - emlékezett Bálint Ágnes korábban - pontosan itt.

mtv

A naponta jelentkező, kezdetben a tévébemondók által felolvasott esti meséket lassan felváltották apró bábjelenetekkel. 1961-ben havonta egy-egy félórában jelentkezett a Mi újság a futrinka utcában című bábsorozat, ezt követte a Mazsola, szintén bábsorozat, több folytatásban. Mazsola, Tádé és a többiek kalandjairól számos bábfilm, könyv és diafilm készült. A bábok nagy részét Lévai Sándor tervezte, Mazsola és Cicamica figuráját Bródy Vera alkotta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről