Az Áll az alku fantomja

Vágólapra másolva!
Megnéztük az újrainduló Áll az alku 118. adásának felvételét, belestünk a kulisszák mögé, megvizsgáltuk - még smink előtt - a női játékosokat. A műsor év elején ragyogóan teljesített, rendre nyerte a nézettségi versenyt, de tavasz végén is az élmezőnyben tanyázott. Bár nyomoztunk, kémkedtünk, azt nem tudtuk meg, hogy ki a rejtélyes igazgató, de az nyilvánvaló, hogy itt nem nagyon számít a műveltség - a szerencse annál inkább. Nézzen friss képeket!
Vágólapra másolva!

A felvételek helyszínén vagyunk, a délutáni órákban, az Áll az alku forgatására érkezett nézőket és játékosokat mustráljuk, míg a felvételek előtti utolsó simításokat elvégzik a stáb tagjai. Új bőröndöket vettek a nyáron, mivel a régiek elkoptak, és tévében rosszul nézne ki egy már felfeszített, megviselt sárga táska - amúgy Gundel szerint feltűnően megszaporodtak a sárga bőröndök a boltokban. A játékosok egy kupacban ácsorognak, a nevekhez sorsolnak számokat, majd megkapják a bőröndöket. A régiek közül van itt pár olyan, akit a gyakori nézők már ismernek: Laurent, a francia szakács, vagy Imre, aki többdiplomás munkanélküli volt, majd tanár lett. Legtöbben vidámak, még a kitett szerencse-plüssállat is vigyorog - vagy inkább vicsorog.

Míg az előkészületek zajlanak, mint a legtöbb kereskedelmi tévés felvétel előtt, itt is a porondmesteré a terep: a bő ingben császkáló szórakoztató ember feladata, hogy feldobja a fásultabb, álmosabb nézőket. A start előtt egy búgócsigát pörget a fején, páran kuncognak - legalább ennyi, ha már rágózni nem szabad, az ugyanis igen bénán néz ki a képernyőn. Egy korosabb néni úgy kacag, mintha a fénykorában lévő, bohócnak öltözött Antal Imre viccelődne vele, miközben pávatollal csiklandozza mezítelen talpát.

Bányai Gábor a kreatív producer-főszerkesztő, már a 118. adást jegyzi. Kérdésünkre, hogy mennyire nyomasztja, hogy a népszerű Barátok közt sávjában megy pont a játék, azt válaszolja, hogy ő soha nem "valami ellen" készített műsort - hogy mivel versenyez a produkció, az már nem az ő dolga. "Amúgy felnőttebbnek tartom a kereskedelmi tévéket, mint korábban, mikor egymás ellen ugyanazon típusú műsorok mentek, most viszont van valódi választási lehetősége a nézőnek. Nem féltem az Alku-t, mert a TV2-nél erős az este, a hírműsor, a teleregény, a bulváros magazinműsor és a vetélkedő. Minden tévé a főműsoridőre koncentrálja a jobb produkciókat, ez rendben is van" - véli.

Hogy más is szóba jött-e, mikor műsorvezetőt kerestek a játékhoz, nemmel int. "Gundel Takács volt a jelölt az első pillanattól, és mintha direkt az ő személyére lenne szabva a műsor. Sokkal többet tud annál, hogy csak sportműsorokat vezessen, több van benne, mint ami a tévéből látszik. Más is észrevette a tévénél, hogy nagyon jó humora van, intelligens, és ami fontos, emberből van, nagyon emberi műsorvezető" - dicséri a műsor arcát a producer.

Akadnak még, akik azt hiszik, hogy a nyeremény teljes egészében a játékosé, a telefonos játékos pedig kap még feleakkora összeget. Ez nem így van: ha valaki nyer (jó esetben) húszmilliót, akkor azt előbb elfelezi a telefonos játékossal, marad tíz. Ebből még adózik is, azaz a számláján valójában az elnyert összeg harmada bukkan fel.

Fotó: Hajdú D. András

Máris szomszédnak indult, nyomokban felismerhető

Közben már érkezik a roppant bonyolult kérdés a nézőkhöz (hány fokos a derékszög?) és a valamivel nehezebb feladvány a játékosokhoz. A "milyen érmeket szerzett Kovács Ági az úszó Eb-n?" sportkedvelőknek igen egyszerű, de sokan csak dermedten állnak, ők nem figyeltek eléggé a margitszigeti esemény alatt, vagy épp az Adrián lábtempóztak. Egy dekoratív, barna nő kerül be játékosnak, a felvétel leáll, komolyabb smink kezdődik, a közeli képek miatt. Miközben mélán ülnek a nézők, a hangulat-karbantartó szakember valami rózsaszín hálóval a fején bohóckodik, ő persze rágózik bőszen. A néni gurgulázva nevet, mintha egy Hofi Best of menne élőben. Gundel ki, majd be, folytatódik a forgatás.

A játékosnak elsőre szerencséje van, a tárgynyereményként hazavihető nyakörvet kilövi (megtudjuk, hogy se kutyája, se macskája, de nem is régimódi, klasszikus punk), de aztán felettébb pechesen szelektál, kiesik a játékból a 300 ezres, a 20 milliós és a 10 milliós bőrönd is. "Éva mintha műtétet hajtana végre a táskán" - viccelődik Gundel a záron óvatosan matató, megfontolt játékostársat látva, de a kacagás után csalódott moraj hallatszik, ugyanis a próbálkozó borzaszó balszerencsével kilövi a 6 milliós paklit is. Úgy néz, mint aki egy raklapnyi éretlen citromba harapott. "Fatalista vagyok, lesz, ami lesz. Az a szisztémám, hogy nincs szisztémám" - magyarázza. Szemeiben szomorúság. Noha a fődíj még játékban, a többi nagy nyeremény elúszott.