Rasszista az új Survivor

Vágólapra másolva!
A CBS Survivor című műsorának producerei kitalálták, hogy a sorozat új évadjában rasszok szerint sorolják táborokba a szereplőket.
Vágólapra másolva!

Hazánkban is vetítették a Survivor című show-t, aminek aztán lett magyar változata is. A játék lényege - ha valaki nem emlékezne rá -, hogy két, véletlenszerűen (de azért nagyjából azonos erőnléttel és nemek szerinti elosztással) összeállított csapatot ledobnak egy lakatlan szigetre, ahol aztán különféle, embert próbáló feladatokban kell megmérkőzniük egymással. A végén persze - csakúgy, mint az összes realityben - csak egy maradhat.

A legújabb, a Cook-szigeteken játszódó Survivor-ben négy törzs vetélkedik - a szereplőket azonban már korántsem véletlenszerűen, hanem nagyon is tudatosan sorolták egyik vagy másik csoportba, mégpedig faji hovatartozásuk alapján. Így alakult ki a fehérek, az afro-amerikaiak, a latin-amerikaiak és az ázsiaiak törzse. Az elsőre sokkolónak tűnő ötletet állítólag az adta, hogy a szereplő-válogatások során kitűnt, sokan hatalmas nemzeti öntudattal rendelkeznek, és nagyon büszkék a származásukra.

A verseny ilyen alakulását azonban sokan felháborítónak tartják, sőt, a CBS-t egyenesen rasszistának titulálták. Természetesen maguk a játékosok is meglepődtek, amikor rájöttek, hogy mi alapján osztották őket csoportokba - volt, aki nem örült neki, de olyan is akadt, aki igen. Előbbiek a rasszizmus újabb bizonyítékát látják ebben, utóbbiak szerint viszont a műsor remek alkalom lehet arra, hogy eloszlassák a fajukkal kapcsolatban kialakult tévhiteket, bizonyítsák a sztereotípiák hamisságát.

Maga a tévécsatorna természetesen tagadja, hogy bármiféle rasszista vonatkozása lenne a fajok szerinti elosztásnak: egyszerűen az utóbbi időben csökkent a műsor nézettsége, úgyhogy ki kellett találni valami újat. Az biztos, hogy a nézettségi mutatók emelkedni fognak, más kérdés, hogy ki, miért nézi majd a versenyt. Természetesen már szárnyra kaptak az élcelődések, rossz viccek is, a híresen jobboldali rádiós, Rush Limbaugh például azt mondta műsorában, hogy a verseny nem lehet fair, hiszen a Survivor-ban sok vízi vetélkedő szokott lenni, a feketék pedig köztudottan nem tudnak jól úszni.