Két sornyi szerepért is járhat Emmy

Vágólapra másolva!
Ellen Burstynt mindössze tizennégy másodpercig láthattuk a Mrs. Harris című filmben, az alakítás mégis Emmyt érhet a színésznőnek.
Vágólapra másolva!

Csak most került napvilágra, hogy a minisorozatok és tévéfilmek kategóriájában, a legjobb női mellékszereplő díjáért versenyző színésznők között van egy, aki egy mindössze tizennégy másodpercnyi szerepért kaphatja meg a díjat. Ő Ellen Burstyn, akit jelenleg az Édes élet olasz módra című sorozatban láthatunk a tévében, de emlékezhetünk rá korábbról is: még 1975-ben, az Alice már nem lakik itt főszerepéért megkapta az Oscar-díjat is, újabban pedig a Rekviem egy álomért című film tévé- és tablettafüggő mamájaként nyújtott emlékezetes alakítást.

A Mrs. Harris-ben korántsem ilyen domináns a szerepe: a főszereplő volt szerelmeként jelenik meg tizennégy másodpercre - ez idő alatt két sornyi szövege van, összesen harmincnyolc szó, ahogyan azt a The Hollywood Reporter megszámolta. Az Emmy kritikusai a díjazási rendszer sutaságának bizonyítékaként tekintenek az esetre. Tény, hogy az Emmy-jelölések esetében nemigen lehet szakmai szempontról beszélni: kétszáz dollárért gyakorlatilag bárki nevezhet, aki szerepelt valamilyen tévéműsorban. Burstynt az HBO-nak szállított film egyik munkatársa írhatta fel a listára.

Ezután a tévénézők szavaznak, ez évben is az ő szavazataik alapján került Burstyn a negyvenegy jelölt közül a legjobb ötbe, Alfre Woodard, Kelly Macdonald, Shirley Jones és Cloris Leachman mellé. A legtöbben valószínűleg nem is látták őt a filmben, csak hírneve miatt szavaztak rá. Az Emmyt kiosztó tévés akadémia természetesen nem állít új jelöltet Burstyn helyére, mindenesetre talán elgondolkodnak azon, hogy ki kellene kötni a jelöléshez szükséges minimum szerepidőt.