Ezt dúdolta az ország

Vágólapra másolva!
Nemrég került a külföldi boltokba az All-Time Top 100 TV Themes című duplalemez, amely az amerikai televíziózás zenei gyöngyszemeit fogja össze egy csokorba. A válogatás igen átfogó, tele van itthon alig ismert sorozatok dalaival, de természetesen szerepelnek rajta a kihagyhatatlan nagyok is, mint a Jóbarátok főcímdala a Rembrandts együttestől vagy a Miami Vice slágere, amely annak idején a toplisták első helyéig is felkúszott. Ennek kapcsán készítettünk egy kis körképet arról, hogy Magyarországon mi is kerülhetne fel egy hasonló lemezre. Íme a 10 legismertebb magyar tévés dal - persze nem feltétlenül a legnívósabbak, de mindenképp rettentő kedveltek voltak, vagy még ma is azok.
Vágólapra másolva!

Naponta hallható a Jóban Rosszban címdala (utánajártunk, szerzője Tonio), a Megasztár-győztes Tóth Vera előadásában, a sorozatot is rengeteg néző követi, nyilván helye lenne a listán. De sokan szívükhöz kapnak, ha felfedezik, hogy a Macskafogó kiváló slágerei nem szerepelnek az általunk kiválasztottak közt, és a Nagy ho-ho-horgász odaadó hívei is boldogtalanok maradnak, ha a 100 Folk Celsius dala nem tűnik fel a listán. A Kukori és Kotkoda (1971, rég volt) is biztos benn a tízben valakinél, a Keménykalap és krumpliorr dallama is órákon át fütyülhető és igencsak fülbemászó, a Tenkes kapitánya is rendben van, és nyilván Vuk vagy éppen Süsü, a sárkány is sokak kedvence.

Ez persze egy szubjektív lista: nem olyan dalokat kerestünk, melyek nekünk nagyon tetszettek, és nem olyan slágereket, melyek meghatározták az adott kort, éveket. Olyan tíz szerzemény szerepel itt, melyeket jóformán mindenki ismer, mindenki számtalanszor dúdolt már. Akinek semmit nem mond ez a tíz dal, aki nem ismeri fel őket, és aki nem tudja nyomban elfütyülni őket, az elmúlt húsz évben alighanem valahol Zambiában bujdosott egy szomorú, kietlen barlangban, tévéantenna nélkül - vagy nem evett elég répát gyerekként.

Moho Sapiens: Angyalbőrben

A Magyar Honvédség erősen megszépített életét bemutató sorozat zenéjét az R-GO vezéralakja, Szikora Robi és az akkor teljességgel ismeretlen zenekar, a Moho Sapiens közösen írta és játszotta fel. A furcsa koprodukció utólag helytállónak bizonyult, hiszen az Angyalbőrben sikeréhez jócskán hozzájárult a markáns filmzene is. Az 1988-89-ben forgatott széria zenéje akkor még csak LP-n, illetve kazettán került a boltokba, csak a Viasat3 tavalyi újrajátszása kapcsán dobtak piacra egy jócskán átkevert CD-változatot. Maga a sorozat egyébként óriási szenzáció volt annak idején, a katonai környezet a teljesen eltérő karakterek összeeresztése mellett arra is lehetőséget adott, hogy viccet csináljanak belőle. Na persze csak finoman, hiszen a sorozat kicsit propaganda is volt, az átalakulás előtt álló honvédséget kívánta népszerűsíteni azzal, hogy bemutatta, milyen jópofa dolgok történnek a katonákkal. A főcímdal is ezt a vonalat erősítette, hiszen a fárasztó kiképzések bemutatása mellett a refrén már arról szólt, hogy van "csupa formás gyönyörű lány / akik kedvelik a bakát". Maguk az igazi bakák - legalábbis akik a csobánkai kiképzőbázison gyakorlatoztak - nem örültek mind a sorozat megjelenésének: a két rendező (Szurdi Miklós és Gát György) ugyanis nem találta elég látványosnak a kiképzés körülményeit, ezért egy valóban embert próbáló pályát építtettek a régi helyére - ami aztán úgy is maradt, így szegény honvédeknek ezután a már nehezített akadálysort kellett teljesíteniük. Emlékszel? "Ha töri a lábad surranó / Vagy a puskád túl nagyot durranó / És nincsen nálad füldugó / És a vaságyon rossz az ágyrugó / Ha a molinóból nincs méreted / És felzabálták az ételed/ S ha húzza a vállad a málhazsák / Hát ne keseredj el, jóbarát!"

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Unique: Mi van a nevedben?

A magyar televíziózás történetében tudunk legalább még egy olyan zenekarról, amely egy sorozat főcímzenéjével vált ismertté: ez az első magyar valóságshow, a Viasaton futott Bár dalát feléneklő Unique. Az együttes már a műsor kezdete előtt kiadta első stúdióalbumát, és az énekesnő, Völgyesi Gabi sem volt teljesen ismeretlen a tévénézők számára, hiszen 1992-ben táncdalének kategóriában megnyerte a Tinisztár kerestetik elnevezésű tehetségkutató versenyt. Az igazi áttörést azonban kétségtelenül a Bár főcímdala hozta el, amely az Úttalan utakon című lemezről került át a tévébe. A slágerrel a Unique külföldön jobbára szokásos zenekarnak számítana, idehaza viszont úgy beszéltek róluk akkortájt, mint akik a popzene határait feszegetik. Tény, hogy a hangzás viszonylag egyedi, de ugyanakkor a popból megmaradt a könnyen emészthető dallam és az ugyanolyan könnyen megjegyezhető szöveg, amit még évek múltán is kívülről fúj az ember - bár az értelmét még ennyi idő után sem sikerült megfejteni: "Mi van a nevedben? / Mi van a szemedben? / Szívem a kezedben, / Ami hív, ami hív." Ugye, ugye? Közben pedig az Andrássy úti bárt igazgató fiatalok közül talán már csak a furcsa beszédű, borissza Tigerre emlékszünk, aki meg is nyerte a játékot.