Rejtélyek városa: vége, nincs tovább

Vágólapra másolva!
Május 17-én levetítette az ABC az Invasion - Rejtélyek városa első évadjának utolsó, 22. részét, ezzel pedig vége is - nem lesz folytatás.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub a sikeres és igen nézett Lost - Eltűntek pótlására szerezte be az Invasion, itthon Rejtélyek városa című sci-fi sorozatot. Az Egyesült Államokban mindkettő az amerikai ABC tévécsatorna programajánlatát gazdagítja, akárcsak a TV2-nek nézőket hozó Született feleségek. Noha a hír nem mai, és az igaz hardcore-rajongók már tudják egy ideje, az ufós sorozat nem folytatódik, az első évad vége egyben a finálé is. Mi azért írjuk meg mégis, mert olvasóink igen nagy részéhez ez az információ nem jutott el, a hazai tévécsatornák pedig (miközben a friss produkciók indulását erősen reklámozzák) nemigen kommunikálják, hogy melyik sorozatuk mikor ér véget és miért: ennek megfelelően a legtöbb tévéző csak nézi, lapozgatja gondterhelten a tévéújságot, de okosabb nem lesz tőle.

Az Invasion - Rejtélyek városa itthon igen népszerű lett a fiatalabbaknál, noha a Lost sikereit nem érte el. A kereskedelmi célcsoportnál, a 18-49 évesek közt a megtisztelő negyedik helyre tornázta fel magát az RTL Klub péntek esti műsora (az épp tévézők 38,4 százaléka választotta). A teljes lakosságnál már 30 százalék alatt volt a múlt heti epizód közönségaránya, de még ez is 1,25 millió nézőt jelentett.

abc

A bánatos és felháborodott rajongók persze nem akarják tudomásul venni, hogy pont (és sok kis kérdőjel) kerül a sorozat végére, így petíciót is fogalmaztak, amit az interneten már bő 18 ezer tévéző "írt alá". A kétségbeesett fanok közt akad rimánkodó, könyörgő, de anyázó is, a világ több országából. A petíció megfogalmazói szerint az ABC nem adta meg a sorozatnak a megfelelő promóciót, így a vártnál kisebb nézettség nem a hervadt sztori vagy a bágyadt szereplők következménye, hanem a reklám hiányának. Arra is hivatkoznak a széria elszánt védelmezői, hogy nagyobb szünetek miatt a nézők nem tudtak állandó izgalomban lebegni, hiszen például decemberben állt a sorozat. Januárban aztán újra megjelentek az ufólátogatás után furcsán viselkedő népek a képernyőn, de február közepétől újabb szünet állt be, így igen darabosra sikeredett az első évad.

A hívek azzal is beérnék, ha az Invasion - ha már nem kell az ABC-nek - átkerülne egy másik csatornára, és ott folytatódna, a megszokott és megszeretett színészekkel. Erre azonban igen csekély, mondhatni minimális az esély, nemigen "csúsznak át" sorozatok egyik adóról a másikra. A Magyarországon is vetített (és ismételt), az USA-ban 1995 és 2000 közt sugárzott Sliders volt ilyen, ez eredetileg a FOX tévén ment, a negyedik és ötödik évadot viszont a csatorna átengedte a Sci-fi Channelnek.

A viszonylag váratlanul likvidált sorozatoknál természetesen a néző jár legrosszabbul, ugyanis a legtöbb esetben az évad végén, az utolsó részben számos kérdés nyitva marad, hogy hetekig, hónapokig témát adjon a rajongóknak - akik persze már a folytatást várják. Ilyen volt például a John Doe - A múlt nélküli ember című sorozat, mely nem zárult le kielégítő módon, a magyar tévéző pedig (mivel tájékoztatást sehonnan nem kapott), nem tudta, kit átkozzon: a magyar tévécsatornát, az amerikai tévét, a forgalmazót, a rendezőt vagy a producert, vagy azt a pillanatot, mikor megvette a tévékészüléket.

Kalmár Csaba