Géppisztolya miatt támadják a pápát

Vágólapra másolva!
Világszerte botrányokat kavar, és a hívők körében egyre hevesebb tiltakozásokat vált ki a Popetown című rajzfilm-sorozat, amely a pápával együtt a katolikus egyház egész intézményét pellengérre állítja.
Vágólapra másolva!

Amíg Magyarországon csak valamelyik külföldi csatornán kaphatjuk el a Popetown egy-egy epizódját, addig szerte a világon, Kanadától Új-Zélandig beszédtéma a pimasz sorozat. A hasonló jellegű műsorokkal, például a South Park-kal vagy a mi Hungarikum-unkkal szemben a fő változás az, hogy míg az előbbiek egy egész nemzet történelmére és jelenkori eseményeire reflektálnak, addig a Popetown összes viccének a katolikus egyház a tárgya.

A katolikus szervek pedig már szinte rutinból tiltakoznak minden olyan alkotás ellen, amely szerintük nem megfelően ábrázol valamilyen vallási témát, gondoljunk csak például a huzavonára a Krisztus utolsó megkísértése című film bemutatása körül. Viszonylag könnyű az egyház dolga abban az esetben, amikor a nagyközönség nem áll ki a támadott mű mellett - mert mondjuk, ha más okból is, de ugyanúgy undorítónak találja például Hermann Nitsch keresztre feszített disznóit.

Keményebb dió, amikor egy produkció tényleg szórakoztat, megnevetteti a közönséget - tegye azt akár az egyház rovására. Így a Monty Python csoport klasszikus alkotása, a Brian élete is túlélte a katolikusok támadását és úgy tűnik, ugyanez a helyzet a Popetown-nal is, legalábbis a legtöbb helyen. A BBC3 ugyan a hatezredik felháborodott nézői levél után levette műsoráról a botránysorozatot, de például a frissen megtámadott német MTV jól állja a sarat, és a bíróság döntései is nekik kedveznek.

Pedig a marketingesek nem aprózták el már a műsor beharangozását sem: éppen húsvét előtt aggatták ki Németország szerte plakátjaikat, melyeken Jézus nevetve nézi a tévét egy üres - vélhetően neki szánt - kereszt mellett. A kép alatt a szöveg: "Ahelyett, hogy csak lógnál a haverokkal, nevess egy kicsit!" A müncheni érsekség mellett még jó pár katolikus szervezet bepanaszolta az MTV-t a provokatív plakátok miatt, de a műsor ettől függetlenül elindulhatott.

Azóta sorra érkeznek a betiltást követelő levelek egy-egy epizód miatt, amelyben Őszentsége géppisztollyal vág rendet a hívek között vagy épp ugrálóbottal közlekedik, mint egy kisgyerek. A sorozat forgalmazói nemcsak hogy nem hajtanak fejet a sorozatos tiltakozások előtt, de újabb provokációt is kieszeltek, direkt a német egyházfők bosszantására. Ötletükhöz kapóra jött, hogy maga a pápa is német, így könnyűszerrel be tudnak iktatni egy külön epizódot, amely csak a germánokat veszi górcső alá.