Egy perc alatt lebuktak a buta kémek

Vágólapra másolva!
A Discovery Channel A kém címmel indított a hétvégén egy sorozatot, ebben egyszerű, hétköznapi civileket képeznek ki titkosügynöknek. Nem késő bekapcsolódni: folytatás jövő szombaton.
Vágólapra másolva!

John le Carré, Tim Powers, Fleming, Forsyth írásainak kedvelői, a James Bond-filmek rajongói letehetik a tikos kódot tartalmazó furcsa írást (a papír magától megsemmisül), és amennyiben meggyőződtek róla, hogy senki nem figyeli őket, óvatosan elővehetik a fali kép mögötti titkos rekeszben megbújó távkapcsolót. Miről van szó? Az angol reality-sorozatban a monoton, izgalommentes életet valami kalandosabbra, izgalmasabbra cserélő szereplők kémeknek járó kiképzést kapnak: ötezer jelentkezőből választotta ki a stáb az induló csapatot. A műsor megmosolyogtató kezdete feltétlen ünnepe volt az emberi ostobaságnak, a váratlan helyzet előtt meghökkenő, improvizálni nem tudó jelöltek sorra hibáztak.

Minden kiválasztott ugyanazt a nevet kapta (David vagy Caren), majd álnéven kellett bejelentkezniük egy szállodába. Az átgondolt kamutörténet nélkül érkezők közül többen már a portás egyszerű kérdésére (lakcím? irányítószám?) is idegesen, zavartan hebegni-habogni kezdtek, ami egy idegen országban, ellenséges terepen dolgozó ügynök villámgyors lebukását eredményezhetné. Késő este minden szobába bekopogott egy közönyös arcú londiner, titokzatos táskát hozva: a vendéget valódi nevén szólította. A második csapdába is belehullott egy játékos, elfogadta a csomagot, sőt - hebehurgya módon - valódi nevén alá is írta az átvételi elismervényt.

Zavart heherészés követte az első találkozást, ahol összefutott a csapat: "Jé, itt mindenki David" - ünnepelt vígan az egyik David. És a sorozatos lebukásoknak nem volt vége: egy vallatólámpával felszerelt komor, sötét szobában a feszengő, szorongó kémjelöltek sorra hibáznak. Az egyiknél megtalálják a saját, eredeti nevére szóló bankkártyát, egy szőke, jelentős dekoltázzsal bíró nő pedig titkos naplót is hordozott magával a retikülben. Az első komoly próba viszont a sok baki, kínos lebukás után többé-kevésbé sikeres: a cél az volt, hogy a kémjelölt pár perc alatt felbukkanjon egy számára ismeretlen ember lakásának erkélyén, pohár vízzel a kezében, mintegy jelet adva egy képzeletbeli ügynöknek.

A vicces helyzetek ellenére komoly stáb dolgozik a produkción, például az oktatók a brit hírszerzés tisztjei, a vágások, a képi világ pedig tévés fogyasztásra alkalmassá teszi a sorozatot. Folytatás szombaton.

Kalmár Csaba