Kamera Hungária: nyert Vágó, Havas, Till Attila

Vágólapra másolva!
Ötödik alkalommal osztották ki a hazai televíziózás legnagyobb seregszemléje, a Kamera Hungária Televíziós Fesztivál díjait. A felhívásra rekordszámú, 424 nevezés érkezett. A nevezett alkotások közül 94 műsort választott ki a kategória-zsűri, közülük kerültek ki a legjobbak, s a díjátadásra a hétfő esti gálán került sor, Scherer Péter és Mucsi Zoltán kiváló, igen szórakoztató közreműködése közepette. A műsor során fellépett - jelentős tapsot aratva - a Micura, Lajkó Félix és a Neo, nagy nyertes volt Vágó, a Mokka és Havas is.
Vágólapra másolva!

A kategóriadíjak mellett alkotói díjakat is odaítélt a Koltai Lajos vezette zsűri, s kiosztásra került a közönség által legkedveltebb műsornak és műsorvezetőnek ítélt Aranyszarvas-díj, a legnépszerűbb reggeli műsornak és műsorvezetőnek járó Aranyvekker-díj s a diákzsűri Tévéfotel díja is. A tizenhárom kategóriában nevezett alkotások - összesen 424 - az országos csatornáktól, helyi televíziós alkotóműhelyekből és határon túli szerkesztőségekből érkeztek.

Koltai az ünnep fontosságáról, a gyermeki tisztaságról és a megszállottak szerepéről beszélt. Megjegyezte, hogy a zsűri minden tagja végignézte az összes, döntőbe jutott alkotást, hatvanórányi anyagot: máskülönben nem lett volna korrekt az ítélkezés. "Nem lesz más kategória, csak a minőség" - emelte ki. A díjátadó során végig remek hangulatot teremtő konferansziék mellett emlékezetes volt az ismét díjazott MTV-s Krizsó Szilvia köszönetnyilvánítása is: "remeg a gyomrom, csak egy dolgot kívánok, a világbékét!" - szólt a színpadon.

Till Attila műsorvezetőként vette át a díját, nem sokkal azután, hogy átadott egyet. "Nagyon rendes dolog ez a zsűri részéről, holott bebizonyítottam egy fél órája, hogy rendesen díjat sem tudok átadni. Köszönöm anyámnak és feleségemnek, aki rendet tart körülöttem" - mondta, majd kiemelte, hogy ez a díj nem csak a Megasztár-ban nyújtott teljesítménye miatt lehet, hiszen más műsorban is bizonyíthatja sokszínűségét.

Kovács György, az ORTT elnöke a díjak értékéről, a színvonal emelkedéséről és média felelősségéről beszélt. "Fontos, hogy összejöjjön a szakma, megrázza néha a szitát, hogy fennmaradjanak a fajsúlyos darabok. Fontosak a közszolgálati értékek, a magas színvonal, hogy a nemzet hanga legyen és egyszerre a magyar kultúra mozgatórugója is" - mondta.

Forrás: [origo]

A zsűri döntése alapján 94 mű jutott a döntőbe, ezek közül díjazásban részesült a hétfő esti - Művészetek Palotájában rendezett - gálán:

- Szórakoztató műsor kategóriában: Megasztár - utolsó döntő (TV2)
- Dokumentumfilm kategóriában: Rémálmok nyomában - Braham-portré (Duna TV)
- Dokumentum-szappanopera kategóriában: Fókusz - Börtönből szabadult (RTL Klub)
- Tényfeltáró vagy oknyomozó riport kategóriában: Roma magazin - Éhséglázadás Szlovákiában (MTV)
- Színes riport kategóriában: Fókusz - Gengszter énekesek (RTL Klub)
- Műsorvezető kategóriában: Till Attila (Megasztár 10. döntő, TV2)
- Interjú, (stúdió) beszélgetés kategóriában: Krizsó Szilvia - Este - interjú Orbán Viktorral (MTV)
- Esélyegyenlőségi műsorok kategóriában: Pesty Fekete Doboz (MTV)
- Tematikus magazin, tematikus műsor, sorozat kategóriában: Madarat tolláról - A Nagy-Sárréten (Flora Film)
- Sportközvetítés kategóriában: Szabó Gábor kommentátor - Ausztrál nyílt teniszbajnokság (Masterfilm Digital Kft/Eurosport)
- Dramatikus művek kategóriában: Sosem volt Cigányország - Madarakból lettünk (Macskássy és Fia Bt.)
- Főcím, műsorarculat kategóriában: Kalauz - 87. rész (Filmmúzeum Rt.)
- Kísérlet, újítás kategóriában: Tarka képzelet - Moulin de la Galette - Renoir álmai (Cinema Film Rt.)

Alkotói díjban részesültek továbbá:
Operatőr: Beck György (Gencsi mese)
Rendező-szerkesztő: Tölgyessy Ágnes (Saját népem hasznára)
Alkotóközösség: a Fénylő szavak című műsor stábja

Alkotói különdíjban részesült:
Gencsi mese - Dunatáj Alapítvány
Kocsma Televízió Kisbabot - Magyar Független Film- és Videoszövetség

A sajtóban közzétett szavazólapokon és az országosan terjesztett levelezőlapokon szavazhattak a számukra legkedvesebb televíziós műsorra, tévés személyiségre a nézők is. A nézők szavazata alapján kiadott Aranyszarvas-díj a legkedveltebb televíziós műsor kategóriában a Legyen ön is milliomos! (RTL Klub) és a legkedveltebb televíziós személyiség kategória díjazottja pedig Vágó István.

Szavazni lehet a legkedveltebb reggeli műsorra és a reggeli műsorok műsorvezetőire is. A nézők szavazata alapján kiadott Aranyvekker-díjban - a legkedveltebb reggeli televíziós műsor kategóriában - a Mokka (TV2) és - a legkedveltebb reggeli műsor vezetője kategóriában pedig - Havas Henrik részesült.

A pécsi fesztiválon Diákzsűri is alakult a pécsi kommunikációs és média szakos hallgatókból, akik a dokumentum- és szórakoztatóműsor kategóriában Tévéfotel-díjat adtak át a nyerteseknek. Dokumentumfilm kategóriában nyert: Üzemi baleset - Történetek a Kádár-korszak tájékoztatáspolitikájáról (1956-os Intézet Közalapítvány). Szórakoztató műsor kategóriában díjazott lett: Jakupcsek show - 353. adás - Férfiak anyaszerepben (Show and Game Kft.)