Mari néni és az Európai Unió

Vágólapra másolva!
Mire jó az EU? címmel új sorozat kezdődött az MTV-n az Európai Unióról, aminek apropóját az európai alkotmány és a tagállamokban most folyó ratifikáció adja. A műsor közérthetően próbálja bemutatni a hétköznapi élethez szükséges információkat, ugyanis a tagállamokban élők viszonylag kevéssé ismerik ezt a dokumentumot, amely pedig akár évtizedekre is meghatározhatja Európa jövőjét.
Vágólapra másolva!

"Hétköznapi példákon keresztül próbáljuk bemutatni, miképp működik az egész. Nagyon érdekes egyéni kérdések érkeznek a lakosság részéről, és azt figyeltem meg, hogy ha egy kulcsszó elhangzik, akkor az emberek utánajárnak" - mesélte az [origo]-nak Losonczi Lívia felelős szerkesztő. Röviden, a hatórás hírműsor előtt jelentkezik a sorozat, a tervek szerint harminc-negyven alkalommal. Mint megtudtuk, négy-öt rész van már felvéve, megszerkesztve, de ennél több van előkészítési fázisban. A mai, hétfői adásban a "ki lehet-e lépni az EU-ból?" kérdését járják körül.

"Sokan nem tudják, hogy mindenhol vannak helyi problémamegoldó központok. Egyedi gondokon próbálunk segíteni, vegyünk is egy esetet. Ha egy magyar nyugdíjas Ausztriában letelepszik, akkor persze megkaphatja ott a nyugdíját, de ehhez számát kell nyitnia egy magyar banknál. Ekkor viszont kezelési költséget vonnak le tőle, ami jogellenes" - mesélte Losonczi Lívia. A műsorban szó esik még számtalan témáról, így az Európai Bíróságról, az alkotmányról, a hazai diplomák értékéről, az Európai Unió értékeiről és célkitűzéseiről, az alapvető jogokról, a szolidaritásról, pénzekről, az uniós állampolgárságról, a tagság adta lehetőségekről - tehát az uniós mindennapokról. Mindezt röviden és a lehető legközérthetőbben, mindennapi példákon keresztül. A szerkesztők a napi problémákból indulnak ki, mindig az egyén érdekli őket.

Az európai alkotmány legfontosabb eredménye, hogy egyszerűsíti és a hétköznapi emberek számára is átláthatóvá teszi az eddig kissé bürokratikusnak tartott Európai Unió működését. Lehetővé teszi, hogy a huszonöt tagállam képes legyen döntéseket hozni. Azokra az új kihívásokra is választ ad, amelyekkel Európának szembe kell néznie, kezdve a versenyképesség csökkenésétől a társadalom elöregedéséig - közben megerősíti az Európai Unióban eddig elért eredményeket, vívmányokat is. Ahhoz azonban, hogy az emberek élni tudjanak az alkotmány és az uniós tagság adta lehetőségekkel, jogokkal, ismerniük kell azokat, különben nem sokat érnek. Csaknem egy évvel a csatlakozás után a többség egyáltalán nem érzi, hogy a tagság változást hozott volna az életében, sokakban pedig még nem is tudatosult: az ország az Európai Unió tagja - állítják a műsor készítői.