AZ RTL Klub nem ért egyet az ORTT-vel

Vágólapra másolva!
Az ORTT  7,1 millió forintos büntetést szabott ki az RTL Klub egy augusztusi Híradójára. Az ORTT burkolt reklámnak ítélte ugyanis, a Hégető Honorka Alapítvány pályázatának ismertetésénél "az alapítvány fő támogatója a Pannon GSM" szövegrészt. Szerinte a cég jótékonysági célú tevékenységének bemutatása alkalmas arra, hogy a nézőket a mobilszolgáltató igénybevételére ösztönözze.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub közleményben tudtatta, hogy elkötelezett híve annak, hogy cégek társadalmi szerepvállalásáról objektív módon tájékoztasson, elősegítve így a gazdasági szféra e téren szükséges, felelősségteljes magatartásának kialakítását és folytatását. Az RTL Klub többször kinyilvánította azt az általa követett elvet, hogy a 10 millió forint nagyságrendű adományok felajánlóit megnevezi, annak érdekében, hogy előmozdítsa mind a cégek, mind a magánszemélyek jótékonykodását. Ennek az elmarasztaló döntésnek a megállapításaiból azonban az következik, hogy minden ilyen típusú információ közléséért is büntethető a média, annak ellenére, hogy tájékoztatása során a legnagyobb jóindulattal jár el.

Az ORTT mindeddig racionális szemléletet mutatott az ilyen tájékoztatások kapcsán. A jogszabályi rendelkezés ezen esetekre való szigorú alkalmazásához - a csatorna álláspontja szerint - csak a törvény szellemével ellentétes, rosszhiszemű értelmezés vezethet, amely ellentmond a közjónak. Az ORTT számára ismertek az RTL Klub e tárgykörben kialakított szabályai, mégsem értesítette korábban a csatornát, hogy azzal nem ért egyet, sőt, azt azon túl, hogy társadalmi szinten pozitív kezdeményezésnek nem értékeli, jogilag kifejezetten aggályosnak tartja. Az RTL Klubbal szemben ez az első olyan döntés, amely az ilyen típusú információk létjogosultságának a cáfolatát adja és amelyben a hatóság, minden előzmény nélkül a törvénysértés kimondása mellett, egyből súlyos büntetéssel él, lehetőséget sem adva a kérdés jelentőségére tekintettel, annak szakmai megvitatására - áll az RTL Klub közleményében.