Hatalmasat kaszált a kispénzű kvízjátékos

Vágólapra másolva!
A 271. adásra végre lett milliomosa a Legyen ön is milliomos! című játéknak Ausztráliában, ráadásul egy "kétdolláros" férfi vitte haza a pénzt.
Vágólapra másolva!

Az illetőnek mindössze két ausztrál dollárja - körülbelül 300 forintja - volt a bankszámláján a játék kezdetekor, a végén viszont sikerült a legdrágább, 1 millió ausztrál dolláros kérdésre is jól felelnie, és immár 150 millió 300 forintja van bankban. A nyertes Rob Fulton 36 éves grafikusművész, aki a játék során elmesélte, hogy pár éve egy jövendőmondó azt jósolta neki, pénzeső hull az ölébe harmincas évei derekán (ilyesmit szoktak mondani, némi jatt reményében).

Ausztráliában a Legyen ön is milliomos! eddigi 271 adása során 601 játékos összesen bő 25 millió ausztrál dollárt nyert. Az egymilliós kérdés az utolsó, a 15. a sorban. Fulton előtt kilencen akadtak, akik túljutottak 14 kérdésen, ám a végén nem kockáztattak, inkább elvitték a biztos, félmillió ausztrál dolláros nyereményt. Fulton volt az első, aki nem futamodott meg.

A britek adják a nemzetközi elfogadásra kerülő kvízlicencek 29 százalékát, ami persze hatalmas üzletet jelent a különféle műsorfajtákat kifejlesztő cégeknek. A megvett, lemásolt műsorfajták száma harmadával nőtt az elmúlt három évben, így olyan műsorok, mint a Big Brother vagy a Who Wants to be a Millionaire? (Legyen ön is milliomos!). Előbbiből Amerikában már a sokadik sorozatot tervezgetik, utóbbi (a Celador Productions tulajdona) pedig a legnépszerűbb formátum, a legmenőbb kvíz: 106 országba adták el a licencet.

Ez a kvíz Nagy-Britanniában született, első adása 1998 szeptemberében volt. Rögvest az elején nagy siker lett, és azóta is igen nézett: a kezdet után egyszer 19 millió nézős csúcsot is elért a kvíz. Egy évre rá, 1999. augusztus 16-án vetítették az első részt az ABC-n, az Egyesült Államokban, és az első szezon átlagosan 29 millió nézőt ültetett a képernyő elé. Ennyi szem- és fültanú előtt már tényleg kínos azt hinni, hogy Szophoklész egy albán tánc.

MTI - [origo]