Pert indít a Viasat a TV2 ellen

Vágólapra másolva!
A Viasat 3 a "helyszínelők" műsorcím használata miatt pert indít a TV2 ellen.
Vágólapra másolva!

Tegnap kezdődött a TV2-n a népszerű JAG filmes társa, az NCIS (Naval Criminal Investigative Service) - Tengerészeti helyszínelők. Az amerikai CBS-en futó sorozat egy elitcsapat küzdelméről, nyomozásairól szól: a szakemberek nem vesznek figyelembe katonai hierarchiát, ha az igazságról van szó, igyekeznek felderíteni mindenféle bűntényt, ami a haditengerészettel, a tengerészgyalogsággal összefügghet. Az új csapat tagjai már feltűntek korábban, más sorozatban: a JAG egyik, kétrészes epizódjában bukkantak fel. Donald P. Bellisario producer szerint sikerült ötvözni a humort, a nyomozók által (is) átélt drámával.

Október 10-én a Viasat Hungária Rt. az általa 2004-ben bejelentett "helyszínelők" szóvédjegy jogosulatlan használatának beszüntetésére kérte a TV2 vezetését.

A Viasat 3 álláspontja szerint a védjegyekre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, kizárólag a Viasat Hungária Rt. előzetes, írásbeli felhatalmazásával sugározhatók olyan műsorszámok, melyek címe a "helyszínelők" szót tartalmazza. Miután a TV2 elállt a békés rendezés lehetőségétől, a VIASAT3 polgári peres eljárást kezdeményez a konkurens ellen.

"Tudomásunk szerint nincs még bejegyezve a védjegy, és ennek megfelelően úgy gondoljuk, hogy jogszerűen sugározzuk ezen a címen a sorozatunkat. A címek nem összetéveszthetőek" - nyilatkozta erről az [origo]-nak a TV2 PR- és marketingvezetője, Lóránt Gergely.

A Viasat 3 idén ősszel kezdte el vetíteni a New York-i helyszínelők-et, míg korábban a csatorna nézettségét - természetesen a Bajnokok Ligája mellett - a Helyszínelők és a Miami helyszínelők emelték.

A Viasat 2005 szeptemberében átlagosan 4,2 százalékos közönségarányt ért el a teljes lakosságnál, míg a kereskedelmileg fontos, 18 és 49 éves kor közti célcsoportnál 5,4 százalékot teljesített. Múlt hónapban a TV2 átlagosan a nézők 25,5 százalékát kötötte le, miközben a fiatalabb korcsoport esetében 26,4 százalékon állt meg.