Carter doki, Wyle és Alföldi Robi: három az egyben

Vágólapra másolva!
Dr. John Carter, Noah Wyle és Alföldi Róbert. Három tehetséges fiatalember, akiket Vészhelyzetek egész sorozata formált összeszokott csapattá. Párhuzamos portréjukban azt vizsgáljuk, hogy az életben mennyire vannak szinkronban egymással.
Vágólapra másolva!

A tévétörténelem egyik jeles napja 1994. szeptember 19. Az NBC ekkor sugározta minden idők legsikeresebb tévésorozatának, a Vészhelyzet-nek (ER) első epizódját. Ezt a részt sugározza október első hétfőjén a Viasat 3 - majd minden hétköznap 18.25-től a teljes sorozatot. Egy mellékes érdekesség: érdemes odafigyelni a legelső részben lőtt sebbel ápolt rendőrre: ő Frank Martin (Troy Evans), aki az utolsó évadokban recepciósként főállásban csatlakozott a Vészhelyzet csapatához. Az utolsó évadot az RTL Klub nagy titokban vetíti hétfőnként, hajnali fél kettőtől.

A Vészhelyzet 11 évad alatt 112 jelölésből 21 Emmy-díjat, illetve 24-ből "csak" egy Golden Globe-ot gyűjtött be. A díjaknál fontosabb azonban, hogy a Vészhelyzet iránti érdeklődés a kezdetek óta rekordokat döntöget, noha mára szinte minden eredeti főszereplő lecserélődött. A nagy kivétel dr. John (Truman) Carter (III)., aki középső nevéhez méltóan igaz és hűséges ember. Carter nem egydimenziós sitcomszereplő, jelleme rengeteget formálódott a (fiktív) Cook Megyei Kórház sürgősségi osztályán töltött 11 év alatt.

Nem Carter hangja tette híressé

Két ember tartott ki végig dr. Carter "mellett": Noah Wyle és Alföldi Róbert. Vajon milyen viszonyban lehet egymással egy kitartóan tanuló orvos, egy egyenes pályán haladó amerikai színész és egy magyar tehetség, akinek művészi sokszínűsége épp a bemutató évétől kezdett exponenciálisan kibontakozni?

Alföldi Róbertet Schiller Stuart Mária című történelmi drámájának főpróba hetében sikerült Vészhelyzet-ügyben kérdőre vonnunk. Az adott körülmények között biztos örült a lehetőségnek. Pár tény: Alföldi a Shopping and Fucking-tól a Csárdáskirálynő-ig mindent megrendezett már. Volt már Raszkolnyikov, Macbeth, Romeo, Oscar Wilde és Amadeus is a színpadon. Palettája nem csak átvitt értelemben színes: festményeiből tucatnyi önálló kiállítás nyílt.

"A Vészhelyzet volt a legelső szinkronfelkérésem, még 1995-ben" - mondja Alföldi. Nem tagadja, hogy noha akkor már Jászai-díjas színész volt, az országos népszerűséget neki is a tévé hozta meg: Carter hangja 4 éven át Reggeli-zett az RTL Klubon. "Soha nem volt időm a Vészhelyzet-et nézni, DVD-n sincs meg" - igazolta vissza Alföldi a papírformát. Valószínűsíthető, hogy a szinkront készítő Mafilm Audio Kft. nem elsősorban a hangi adottságok, hanem a csillogó szemű kisfiús alkat miatt választotta ki Carter szerepére. Mára a Wyle-Alföldi páros éppúgy "összenőtt", mint Woody Allen és Kern András vagy a Dallas Jockey-ja és a nemrégiben elhunyt Kránitz Lajos.

Forrás: [origo]
Alföldi dokinak öltözött A Nagy Könyv számára

Arra a kérdésre, hogy Robi mit kérdezne Noah-tól az Alföldi - Lesz ez még így se show-ban, kitérő választ kaptunk. Lehet, hogy csak azért, mert épp nincs ilyen beszélgetős rétegműsorra felkérése - lehet, hogy azért, mert számára Carter csak egy jól megoldandó szerep. "Mindig is szerettem a szinkront, sohasem jutott eszembe átadni másnak Cartert. Igaz, a stúdióban többnyire egyedül küzdöttem a pergő párbeszédekkel és az orvosi latinnal. Készen összerakva egy-két részt, ha láttam a Vészhelyzet-ből, igazából nem tudnám megmondani, hogy mi történt Carterrel az elmúlt évek során" - mondta a főpróba szünetében Alföldi. Majd mi segítünk!

A főcím első arca

Michael Crichton, a sorozat atyja orvostanhallgató kora 1974 (!) óta formálgatta a Vészhelyzet-et. Crichton a techno-thriller műfaj királya (Jurassic Park, A gömb, Androméda-törzs, Átprogramozott ember) eleve úgy tervezte, hogy egy-egy rész legalább 5-6 önálló, a valóságosnál kissé kapkodósabb tempójú cselekményszálon fut majd.

Ilyen értelemben minden csapattag főszereplő, dr. Mark Greene - azt a bizonyos 1997-es Golden Globe-ot begyűjtő Anthony Edwards - csak első az egyenlők között. George Clooney, a sármos nőcsábász, dr. Doug Ross szerepéből vált világsztárrá. (Az előző mondat hangsúlyozását a T. Olvasó ízlésére bízzuk.)

Clooney a negyedik évad végén olyan megrázó abganggal távozott, ami még Alföldi Robinak is tetszene: vívódó, morálisan meghasonlott orvosként segít egy édesanyának menthetetlen gyermekét halába segíteni, majd eltűnik a homályban, akár Batman. Clooney helyett nem hoztak be (azonnal) új szívtiprót, hanem John Carter karakterét zárkóztatták fel Greene doktor mögé.