Dob + basszus: új műsor az m1-en

Vágólapra másolva!
Felemásan kezdett az m1-en a Dob + Basszus. Az RTL Klub XXI. század című műsorához hasonló, ám kizárólag zenei témákra koncentráló műsor odaadó figyelemmel, precízen dolgozta fel a kitalált témákat, ám így is maradt hiányérzet a nézőben.
Vágólapra másolva!

A Dob + Basszus Lévai Balázs műsora, az m1-en jelentkezik, péntek este. Az első adás, amelyet rögvest két részre szabdaltak, hogy 25 percnyi műsor után be lehessen csempészni némi reklámot a Limbó hintó és a Bábu vagy közé, az 1981-es Táncdalfesztivállal foglalkozott. Az eseményre négy év szünet után került sor, olyan előadók bukkantak fel (vagy lettek még ismertebbek), mint Soltész Rezső (Szóljon hangosan az ének), Eszményi Viktória (Egy lány vagyok csupán sok közül - énekelte), a Korál (Homok a szélben) - de a legnagyobb hatással az akkor már népszerű Hungária és a jóformán ismeretlen KFT voltak, a már említett dalokkal, show-val, táncosokkal, szokatlan előadásmóddal.

Az m1 zenés műsora a két dalon keresztül próbált meg képet adni az év hazai, zenei eseményeiről. Természetesen számos rövid interjút készítettek a két zenekar tagjaival, így emlékezett Fenyő, Dolly, Novai, Szikora, nosztalgiázott vígan Laár és Bornai, sőt, utóbbiak még egy fehér arcfestésre is hajlandó volt, noha csak a karrierjük elején léptek fel így kimázolva - igaz, akkoriban több száz alkalommal. A zenészek visszatértek a régi sikerek helyszíneire: Fenyő például a többször megénekelt, szűkebb hazájaként definiált Szent István parkban bóklászott, ábrándos arccal.

Akik viszonylag nyitottan élték meg 1981-et, felnőttként bólogattak a Bábu vagy hallatán, vagy akik akkoriban még virgonc kisiskolásként próbáltak átsuhanni a tornateremben a magasugró léc alatt, dúdolgatván, hogy "ha szakad a csőnaci, semmi gáz, majd felruház a rock and roll áruház!", azok bizonyára élvezték a műsort.

Hiába hirdeti az MTV tavasz óta, hogy itt az átszervezés, az új koncepció (a startoló műsorokkal a fiatalokat, a gyerekeket próbálják elcsábítani a kereskedelmi adók harsány, színes világától), amennyiben a Szomszédok retró-val és régi idők kedves zenéivel igyekszik megvalósítani a vérfrissítést. Ezekre legfeljebb a harmincasok, negyvenesek kapcsolnak át, a mai tinédzserek, huszonévesek nem fognak túlzott érdeklődést mutatni a 1973-at bemutató adás iránt, hiába volt nagy sláger régen a Ha én rózsa volnék (Koncz Zsuzsa) és a Darabokra törted a szívem (Bergendy).

Probléma még a Dob + Basszus-sal az, hogy sokat beszélnek az adott dalról, tényleg megszólal mindenki (rajongó, szerző, előadó, kritikus), akinek bármi köze volt hozzá, ám mégis némi hiányérzet marad az emberben, ugyanis a dal csak másodpercekre villan be, pár sor, egy fél refrén csupán. Viszonylag hosszú a műsor, úgyhogy bőven belefért volna, hogy egészében leadják az archív felvételeket, hogy a múltba vágyó néző nosztalgiázhasson, az m1-re tévedt fiatal pedig tényleg végignézhesse, miről is van szó voltaképp. Ez persze még pótolható, talán már a harmadik résztől.

Kalmár Csaba