Ákost is figyeli a Nagy Testvér

Vágólapra másolva!
A zenész A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő program számára készülő 1984 versenyfilmjének arca, főszereplője. A magyar Winston Smith a kihalt, szétesett Ügető helyszínén forgat.
Vágólapra másolva!

Az egykor népszerű és látogatott Ügető gazzal benőtt pályával, a beton repedéseiből kinövő növényekkel, a mindent elöntő gyommal, üvegszilánkkal, papírszeméttel borított sivár tájjal várja a ritka látogatókat - de nem is jár erre senki, hacsak nincs valami különleges küldetése. A dús növényzetben, a későn jött nyárban öt ló bóklászik mélán, az ülésekről félig már lepattogzott az egykor piros festék, minden poros, koszos és elhagyott.

A limlom közt, a szemétkupac szélén egy 1992-es, alig tizenhárom éves Turf újság: a májusi Dézsma hendikep alkalmával még itt versenyzett Janicsár, Régens és Pasztell, a háromévesek versenyén Spirál Süteménnyel és Szubrettel csatázott, tán még emlékszik rájuk valaki. Ennél is érdekesebb egy tépett, sárgásbarna színű spirálfüzet, 1961-es bejegyzésekkel. Ez már történelem: a gyűrött lapokon azokat a szövegeket olvassuk, amelyek negyvennégy éve hangzottak el a hangosbemondóban. "Karácsony Istvánné névre szóló személyazonossági igazolvány elveszett. A CB-34-97 gépkocsi tulajdonosa jelentkezzen az autónál. A vasárnapi galoppversenyen elveszett egy női táska. Ivanovics István nevű kisfiút keresik szülei." Reméljük, legalább utóbbi meglett.

A romos nézőtér fenti, boltíves folyosóján Ákossal forgat a stáb: a zenész hol komoran, hogy egykedvűen, mélán, közönyösen baktat fel-alá. A 6079-es számú Winston Smithként több közelit és távolit is felvesznek vele, a zord, a szigorú arcokból néha ismétlést kérnek a stáb tagjai. - Nagyon jó volna nekem, ha ugyanígy jönnél, de lassabban! - instruálják Ákost, aki engedelmes bólint, szófogadóan visszaballag a helyére, és - mintha a Nagy Testvér kérte volna - a kérésnek megfelelően cselekszik.

A főszereplő szerint ez e regény nem irodalmi értékei miatt szerepel a legjobbak közt. "Orwell dermesztő pontossággal írja le a diktatúrák működési mechanizmusát, sokkal inkább emiatt fontos az 1984, semmint a szöveg színvonala, a szépirodalmi helyi értéke okán. Számomra a könyv legfontosabb eleme a nyelvrontás mozzanatának bemutatása: a nyelv tönkretétele, visszametszése morális, eszmei romlást eredményez. A szavak eredeti jelentésének visszaállítása ma az írástudók legfontosabb feladata" - véli. Ákos húsz regénycímet írt össze, mikor az MTV felkérte kedvencei listázására. A szerkesztők három könyvajánlót rögzítettek az énekessel: egyperces kisfilmekben hívta fel a figyelmet az 1984 mellett Jókai Egy az Isten-ére és Márai Sándor Szindbád hazamegy című regényére.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

"A BBC-n futó eredeti sorozat koncepciója nyomán mi is egy olvasó személyes viszonyán keresztül közelítünk a könyvhöz. Jómagam nemcsak narrátora, de szereplője is vagyok a filmnek: dramatizált jeleneteket is rögzítünk. Szatmári Péter operatőrt több nagyfilmes munka kapcsán ismerheti a közönség, jó néhány klipet is készítettünk együtt, nagyon megbízom benne. Régóta vonz a film, a rendezés, klipekhez már készítettem forgatókönyvet, és nagy sikerként éltem meg, hogy első saját rendezésem, az Ikon az év klipje lett 1998-ban. Ettől persze még nem lettem rendező, a most zajló forgatáson is sokat lehet tanulni a szakmáról" - teszi hozzá. A mostani forgatókönyv korai verzióját Szendi Edit szerkesztő és Falussy Lilla dramaturg, drámaíró vetette papírra, de ezt Ákos jelentősen átalakította. Úgy véli, hogy a BBC kisfilmje az 1984-ről sok vitatható elemet tartalmaz, szerinte Winston és Júlia viszonya elsősorban nem szerelem, hanem inkább a lázadás, a reménytelen küzdelem gesztusa.

Amikor 1991 tavaszán a Bonanzával elkészítették az 1984 című lemezt, értetlenül néztek a lemezkiadó emberei. A közönség viszont sikerre vitte az albumot, és bízvást elmondható, hogy sokan Ákos dalszövegei miatt olvasták el Orwell regényét. A zeneszerzőként és szövegíróként is ismert előadó szerint az 1984 nem csak a kemény diktatúrák módszertanát írja le, a mai magyar és globális valósághoz is jócskán van köze. "Ez a 25 perces versenyfilm biztosan nem lesz sokkoló, inkább nyomasztónak mondanám. A végkövetkeztetése annyi, hogy kapcsold ki a tévét és olvasd el a regényt, akár sokadik alkalommal. Hogy ez a szándék hatékonyan jelenik-e meg, azt még egyikünk sem tudja" - tűnődik.