A tiltott tanga esete

Vágólapra másolva!
Dress code, azaz öltözködési kódex. Mi ajánlott vagy mit muszáj viselni munkahelyünkön? Amerika és több uniós tagállam nagyvállalatai után egyre több magyar cégnél alkalmaznak ilyen megkötéseket. Mihez van köze a munkaadónak?
Vágólapra másolva!

A cégek sokszor nem csak a felsőruházat milyenségét határozzák meg: több multinál, munkaidőben a nők például nem viselhetnek tangát. Rehnitzer Tamás, a Strucc, a TV2 esélyegyenlőségi magazinjának főszerkesztője elmondta az [origo]-nak, hogy olyan cég is akadt, ahol megtiltották a férfi dolgozóknak, hogy feleségük kisautóját vezessék, mert imázsromboló lehet, ha üzletfelekkel találkoznak az utakon.

"Sok cégnél van ilyen kódex, oktatásokat tartanak az alkalmazottaknak. Több multit megkerestünk a forgatás során. Érdekes, hogy a legtöbb helyen nincs ruhapénz, de elvárások persze vannak. A tanga lehet kihívó, van olyan cég, ahol nem viselhető, mert esetleg kilátszódik. A körömmel is külön foglalkoznak. Angol brókercégeknél például a boxeralsót javasolják a férfialkalmazottak számára. Egy magyar szállodánál például megtiltották a női alkalmazottaknak, hogy privát nyaralásuk során kétrészes fürdőruhában legyenek, mert könnyen lekerülhet a felső - és ha így találkoznak egy partnerrel, az rossz fényt vet a cégre" - mesélte a főszerkesztő.

A ma éjjel adásba kerülő műsor a taxis előítéletekkel is foglalkozik: szinte mindenkinek van valamilyen tapasztalata vagy előítélete a taxisokkal kapcsolatosan. Legtöbbször negatív összefüggésben és legtöbbször negatív szövegkörnyezetben hallunk róluk. De mit gondolnak maguk a taxisok?

A roma kultúrákat is körüljárja a műsor. Legtöbbször nem is tesznek már különbséget, egy kalap alá vesznek az emberek mindent, mindenkit, holott a szokások, a hagyományok, a kifejezések máig továbbélnek. Gyökerek, amikhez van, aki ragaszkodik, van, aki nem. A néprajztudósok három fő romacsoportot különböztetnek meg. Mit tudnak az oláhokról, beásokról vagy kárpátiakról? És a hagyományaikról?