BB Évi és az elfeledett valósághősök

Vágólapra másolva!
Az első Big Brother győztese nem az első olyan reality-szereplő, aki a műsor után kissé elveszti a kapcsolatot a valósággal. A korábban életvidám, dinamikus lány magába zuhant egy évvel ezelőtt, és a gödörből azóta sem tudott kimászni. A TV2 Napló című műsorában az elhízott, centis hajjal mutatkozó Évi kesergett a kamerának.
Vágólapra másolva!

Bár tavaly nyáron a bulvárlapok tényként közölték, hogy indul a Big Brother 3 - augusztus közepén a Blikk már a műsorvezetőt is megnevezte -, azóta is igen nagy a csend a témában. A második sorozat nézettsége jócskán elmaradt az elvárttól, hamarabb be is fejezték a szériát, mint ahogy tervezték, így nem kapkodnak a TV2-nél ebben az ügyben. A Napló mégis vasárnap este az első nagyszabású, hazai valóságshow győztesével, BB Évivel foglalkozott (A Bár ugyan korábban volt, de a kis nézettségű Viasat 3-on futott, a Való Világ 1 pedig bő egy héttel később kezdődött.)

Maradjunk a neveknél. Borzalmas lehet, ha valaki - ha nem is élete végéig, de pár hónapig, esetleg évig - BB Éviként, Survivor Tündeként, VV Anettként, BB Gézuként vagy VV Frenkiként éldegél. Ezzel a megnevezéssel egyértelmű, hogy a múltbéli képernyős jelenlétre utalnak, de egyben arra is, hogy az illető azóta nem tett semmit azért, hogy tényleg megérdemeljen egy címlapot, egy oldalnyi cikket. Nem lett jó festő, nem rendezett kisfilmet, nem lett a "Perc Arca" valamelyik kozmetikumcégnél, nem mászta meg a Cotopaxi vulkánt strandpapucsban. Persze, talán a név nem is olyan feltűnő, hiszen olyan fiúcsapatok, mint a Hip Hop Boyz már elkényeztették az országot jó tíz éve, olyan frappáns nevekkel, mint Real Action, ami főleg a nevezett táncos, előadó fiának okoz majd gondot, ha szülei nevét kérdezik az óvodában.

2001. július 21-én este hirdették ki az első magyar reality show, a Viasat 3-on futó Bár nyertesét. A játékot és ezzel az ötmillió forintot a Tiger nevű játékos nyerte, tehát már itt is művésznéven futottak a próbálkozók. A szereplők Budapest egyik felkapott szórakozóhelyén voltak félig-meddig elzárva a külvilágtól. A nézők az ottani közös életüket követhették nyomon és dönthettek arról hétről hétre, hogy kinek kell elbúcsúznia a műsortól. A Viasat3 naponta félórás összefoglalókat sugárzott, míg az interneten 24 órában lehetett követni az eseményeket.

A neveknél nagyobb baj, hogy néhány szereplő bekerül egy varázslatos meseházba, kamerák pásztázzák hónapokig, mint valami furcsa bogarat, majd kijön, ünnepelt, körberajongott percemberként, majd pár hónap után elfogy a pénz, lejár a szerződés a ruhaszponzorral, és nem ajánl újat, végül el-elmaradoznak a meghívások. Csend lesz, némaság, és már csak a szomszéd néni köszön nagyokat, vagy páran összepusmognak a volt reality-szereplő háta mögött egy plázában, hogy "nézd már, nem ő a ... na, tudod, izé, a hogyishívják, mondjad már". Idővel már nem lehet haknizni, hiszen a legelhagyottabb falusi művelődési házban tartandó diszkóba sem mennek be többen attól, hogy plakát hirdeti VV Solya vagy Pongó látogatását.

Forrás: MTI
Renátó és Zsanett helyett most Tóth Gabi és Palcsó Tomi a nagy közönségkedvenc

Az események feldolgozásához megfelelő önértékelésre, a korlátok ismeretére, józanságra, higgadtságra van szükség, a reality-szereplőkenek tudniuk kell, hogy a már bizonyított médiaszemélyiségek (színészek, tévések, zenészek) a show után még lepcsacsiznak velük egy bárpultnál, váltanak velük pár mondatot, de egy év múlva már kerülik a szemkontaktust is, hamar kínossá válhat egy valóságshow-sztár barátsága. Persze akad, aki okosan méri fel lehetőségeit, beosztja a nyert milliókat és nem akar villogni sztármagazinok borítóján: a BB2 győztese, Zsófi, és a VV3-ban diadalmaskodó Milo bankba tette a pénzt, illedelmesen megköszönte a slusszkulcshoz járó nyereményautót, majd beiratkozott egy felsőoktatási intézménybe. Sztárpartik helyett meg marad a koleszos buli, az se rossz.