Titkos amerikai forgatás Magyarországon

Vágólapra másolva!
Egerben és Budapesten versenyeztek egymással a CBS egyik tévés vetélkedőjének játékosai, akik a műsor előkészítő  munkálatairól  nem tudhattak. A Turizmus Rt. kedvezményes forgatási feltételeket biztosított a tévéstábnak, ami az idegenforgalmi cég szerint bőven megtérül, mert a műsor felhívja Magyarországra a figyelmet. A realityvel kevert vetélkedő résztvevői Budapesten vízilabdáztak, áteveztek a Dunán, és disznóvért ittak.
Vágólapra másolva!

Kétszer egy óra tiszta főműsoridőt kapott Magyarország a CBS amerikai televízióállomás egyik népszerű kaland-utazási filmsorozatában, amelyet alkalmanként tízmillió amerikai követ a képernyőn. A műsor össznézettsége azonban ennél is magasabb, mert a legnagyobb amerikai tévéállomások közé tartozó CBS The Amazing Race (kb.: Különleges versengés) című Emmy-díjas programját az Egyesült Államokon kívül még ötven országban sugározzák.

Az Amazing Race-ben kétfős csapatok versenyeznek egymással az egymillió dolláros jutalomért, az a páros nyer, amely előbb megoldja az egyes állomásokon kapott feladatokat és először ér célba az egész világot behálózó akadályversenyben. A játék résztvevői a műsorban több kontinenst bejárnak, és mindig közvetlenül az aktuális utazásuk előtt tudhatják meg, mi lesz az újabb állomás, ezért a tévéstáb helyszínen végzett előzetes munkálatait titokban tartják.

A legutóbbi két adás helyszíne Magyarország volt, a 2004. augusztus végi forgatási munkák a Magyar Turizmus Rt. közreműködésével Budapesten és Egerben zajlottak. A magyar idegenforgalmi cég kedvezményes forgatási feltételeket járt ki a műsor stábjának, ami a hivatal szerint bőven megtérül, mert az Amazing Race felhívja az utazók figyelmét Magyarországra. A Turizmus Rt. igazgatója levélben kérte az önkormányzatokat, illetve a rendőrséget, hogy segítsék a CBS-műsor stábjának munkáját és ne a máskor szokásos díjakkal számoljanak. Zákonyi Tamás, a magyarországi gyártással megbízott Flashback kft. ügyvezetője elmondta, a közbenjárás révén könnyebben megnyíltak az ajtók, felgyorsult a hivatali ügyintézés és bár a rendőrségi szolgáltatásokon nem tudtak spórolni, a helyszíneket viszonylag olcsón kapták meg.

Forrás: CBS
Amerikai tévéjátékosok Magyarországon

A Turizmus Rt-nél azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy segítségükel mennyi pénzt takarított meg a forgatócsoport, az pedig nem kiszámítható, hogy a műsor mekkora idegenforgalmi többletbevételt hoz Magyarországnak.

Budapestre Berlinből érkeztek a versenyzők, akik a fővárosban és Egerben versenyeztek egymással. A párosoknak a Nemzeti Sportuszodában gólt kellett dobniuk magyar ifi vízilabdázóknak, Egerben többek közt ágyúgolyókat cipeltek, a pesti Gundel étteremben meg kellett enniük egy különlegesen csípős levest, a budai Várban pedig az egykor Magyarországhoz tartozó Erdély világhírű grófjára, Drakulára emlékeztek, ezért a játékosoknak meg kellett inniuk egy pohár disznóvért.

A hazai stáb vezetője elmondta, a műsor azután került Magyarországra, hogy amerikai partnereik, a hatodik szériájánál tartó sorozat történetében először, egy közép-európai helyszínt is be akartak iktatni a vetélkedőbe. Hogy miért épp Magyarországot, abban Zákonyi Tamás szerint személyes okok is közrejátszottak. "A külföldi producer holland származású, ismerte és kedvelte Magyarországot, ami nagyban hozzájárult a választásukhoz. Az érdeklődést mutatja, hogy két részt is leforgattak nálunk, ami más országok esetében nagyon ritka."

[origo]/MTI