Témát vált a McDonald's-ellenes rendező

Vágólapra másolva!
Hatrészes tévésorozatot rendelt az egyik amerikai csatorna a gyorsétterem-hálózat kínálatát keményen bíráló Morgan Spurlocktól, aki legközelebb a társadalmi toleranciát akarja erősíteni.
Vágólapra másolva!

Dokumentum- és a reality elemek keverednek a Super Size Me alkotójának új tévés szériájában, amelyről azt ígérik, a mozikban nagy sikert aratott filméhez hasonló kritikus hangvételű mű lesz.

Morgan Spurlock rendező az FX kábelcsatorna számára 30 Days (30 nap)címmel készíti sorozatát, amelynek témája ugyancsak közügy. A McDonald'sot a fogyasztók egészségének megkárosításával vádoló film után az amerikai rendező többek közt az amerikai társadalmon belüli különbségekkel foglalkozik majd.

Spurlock műsorának szereplőit egy hónapra kiszakítják megszokott környezetükből és bemutatják, hogyan tudnak beilleszkedni egy általuk korábban legfeljebb csak felszínesen ismert világba. A sorozat próbarészébe beválogatott személy eredetileg biztosítási ügynökként dolgozik Nyugat-Virginiában és hívő keresztény, őt egy muszlim családhoz költöztették Michiganbe, az eseményeket pedig Spurlock narrációja kíséri.

A rendező korábbi filmjében, amely egy csapásra világhírűvé tette, egy hónapon keresztül minden étkezését a McDonald's-hálózat egyik üzletében fogyasztotta el. Reggelire, ebédre és vacsorára is az étlapon található termékeket vásárolta. Ezenkívül két szabályt szabott magának: legalább egyszer ki kellett, hogy próbálja az étlapon található összes terméket, illetve, ha az alkalmazott felajánlotta a nagyobb menüt, akkor el kellett fogadnia azt. A kísérlet kezdetén, illetve a végén pedig alapos orvosi vizsgálatnak vetette alá magát. Az eredmény drámai volt.

A kísérletet dokumentáló 98 perces film végigköveti, hogyan vált az egészséges és életerős, kielégítő szexuális életet élő Scott egyetlen hónap alatt egészségi problémákkal, depresszióval és majdnem teljes impotenciával küzdő emberi roncssá.

A Super Size Me bemutatása után a McDonald's csúsztatással vádolta és egyik vezetője ostobának nevezte a rendezőt. Senki sem étkezik McDonald's-ban háromszor egy nap, és senkinek sem lenne szabad" - nyilatkozta Guy Russo, a cég ausztrál érdekeltségeinek feje. "Meglátásunk szerint a McDonald's termékei tökéletesen beilleszthetőek egy kiegyensúlyozott étrendbe" - mondta a gyorsétterem-lánc képviselője. "Amit Mr. Spurlock művelt, az nem volt más, mint, hogy megduplázta a napi kalóriabevitelét, szándékosan nem mozgott, túl sokat evett, és teljességgel felelőtlenül viselkedett."