Eltűnhetnek a boltokból a videolejátszók

Vágólapra másolva!
Lassan eltűnhetnek a videolejátszók a boltok polcairól, legalábbis ezt engedi sejteni a tény, hogy Anglia legnagyobb elektronikai cikkeket árusító hálózata decembertől beszünteti a videók értékesítését. Az üzletlánc a DVD-lejátszók iránti magas kereslettel indokolta döntését.
Vágólapra másolva!

A Dixons üzletlánc reményei szerint karácsonyig az összes még raktáron lévő lejátszót sikerül értékesíteni, ez pedig azt jelenti, hogy jövő évtől kezdődően végképp beszüntethetik a videolejátszók árusítását. Angliában több viszonteladó is beszámolt arról, hogy a kilencvenes évek kezdete óta folyamatosan csökken az eladott lejátszók száma, az elmúlt néhány évben pedig üzletileg elhanyagolható mértékűvé csökkent a videók értékesítéséből befolyt haszon. A DVD formátum mára tulajdonképpen kiszorította elődjét, hála gyorsabb kezelhetőségének és jobb minőségének.

John Mewett, a Dixons üzletlánc marketingigazgatója a következő szavakkal búcsúztatta a nyolcvanas-kilencvenes évek háztartásainak egyik kötelező műszaki cikkét: "A videolejátszók értékesítésének beszüntetésével a fogyasztói társadalom történetének egyik legfontosabb termékétől búcsúzunk. A lejátszók az elmúlt huszonöt évben fontos részei voltak a mindennapjainknak, bizonyára legtöbben gyengéd érzésekkel gondolunk majd vissza mindarra az örömre és kellemetlenségre, ami a VHS alapú felvételekkel járt."

"Napjaink digitális korszakában a DVD-lejátszók fontos lépést jelentenek a még tökéletesebb képminőség felé" - hangsúlyozta a hálózat szóvivője.

A VHS formátum koporsójába végül a DVD-lejátszók hihetetlenül alacsony ára ütötte az utolsó szeget: Angliában már 9000 forintnak megfelelő összegért kapni lejátszót, de itthon sem kell sokkal többet fizetni a legolcsóbb készülékekért. Ezen az áron pedig a legtöbb fogyasztó már inkább az előnyösebb DVD formátumot választja a VHS helyett.

Bár Angliában egyelőre a Dixons az egyetlen bolthálózat, amely beszünteti a videolejátszók forgalmazását, a BBC előrejelzése szerint hamarosan több üzletlánc is követni fogja a legnagyobb, műszaki cikkeket árusító hálózat példáját.

A VHS legfeljebb a DVD-vel közös készülékben élhet csak tovább


A Dixons egyébként 1978-ban adta el az első videolejátszót, akkor 798,75 fontot kellett fizetni egy ilyen készülékért, ami mai áron körülbelül 3000 fontnak - azaz hozzávetőleg egymillió forintnak - felel meg. A luxuscikknek számító lejátszóba akkor még felülről kellett betenni a kazettát, és kezelőgombjai a zongorabillentyűkhöz hasonlítottak a leginkább.

A nyolcvanas évek elején egyébként korántsem volt még biztos, hogy a VHS fogja uralni a piacot az elkövetkező két évtizedben, akkoriban sokan a Sony fejlesztésére, a Betamaxra tippeltek. A VHS végül csak annak köszönhette hihetetlen népszerűségét, hogy a kölcsönzők jellemzően ezt a formátumot favorizálták, a kazetták magas ára miatt pedig a háztartások döntő többsége csak a tékákon keresztül jutott hozzá kedvenc filmjeihez. 1990-re pedig már több mint 200 millió lejátszót adtak el évente.

Azok számára, akik több száz kazettára rúgó gyűjteménnyel rendelkeznek, még nem veszett el teljesen a remény. A Dixons leányvállalata továbbra is fog lejátszókat forgalmazni, a cég képviselőjének elmondása szerint egészen addig, amíg lesz rájuk kereslet.