Popeye 75 éves

Vágólapra másolva!
Idén ünnepli 75. születésnapját Popeye, a spenóttól különleges erőt nyerő tengerész rajzfilmfigurája. Popeye karrierje nem volt egyszerű: mellékszereplőként kezdte egy képregényben, az első, 1933-ban róla készült rövidfilm után azonban meglepő sikereket ért el: az Egyesült Államokban az 1930-as években 33 százalékkal megnőtt a spenótfogyasztás.
Vágólapra másolva!

Kevés olyan rajzfilmfigura van, aki ilyen régi, de még mindig ismerik - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Popeyeről, a spenótevő tengerészről az amerikai tévémúzeum egyik kurátora. A múzeumban szombaton nyílt kiállítás Popeye életéből, mert a vasmarkú tengerész idén ünnepli 75 születésnapját.

Popeye kerrierje 1929-ben indult. Akkor még csak egy "Thimble Theater" (Gyűszű színház) című képregény egyik mellékszereplője volt, két év alatt azonban a történet főhősévé rajzolták át - írja a CNN. A sikertörténet azonban Max Fleischer rövidfilmjeivel indult, melyek közül az elsőt 1933-ban mutatták be. A sikert jelzi, hogy ezt 108 másik követte.

Popeye pedig az amerikai köztudat részévé és formálójává vált. Az ő figurájához köthető például, hogy az 1930-as években 33 százalékkal megemelkedett a spenótfogyasztás az Egyesült Államokban. Annak ellenére, hogy senki nem tudja, alkotói miért éppen ezt a zöldséget választották a tengerész különleges erőforrásául.

Fleischer filmjeit az 1950-es években kezdték játszani a tévék, majd az 1970-es években újabb epizódokat rajzoltak Popeye életébe, igaz, ezekben a részekben már leszokott a sípolós pipáról és jórészt a verekedésről is.