Nem akarnak fizetni Janet melle miatt

Vágólapra másolva!
A CBS fellebbezett az amerikai médiahatóság ítélete ellen, amely több mint félmillió dolláros bírságot rótt ki a tévétársaságra Janet Jackson nyilvános vetkőztetéséért.
Vágólapra másolva!

A rekord összegű büntetésre ítélt amerikai CBS nem fogadja el a szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) határozatát, amelyben a médihatóság összesen 550 ezer dollár megfizetésére kötelezi a Janet Jackson Super Bowl döntős vetkőztetését közvetítő tévét.

A CBS műsorát továbbító állomások közül 20-at érint az FCC döntése, amely ellen fellebbezést nyújtottak be. A tévétársaság szerint helytelen a médiahatóság állítása, hogy Justin Timberlake szándékosan tépte le a több tízmilliós nézettségű februári sportesemény szünetében fellépőtársa, Janet Jackson melléről a ruhát. Ez a körülmény pedig a CBS szerint jelentősen módosíthatja az ügy megítélését, amit a tévés vállakozás túl szigorúnak talál.

A társaság azzal érvel, hogy a jelenet ugyan példátlan az amerikai televíziózás történetében, de a képernyőn csupán néhány pillanatig mutatott meztelen női mell nem sértette a műsorszórásra vonatkozó hivatalos szabályokat. A CBS másik érve, hogy a kommunikációs bizottság indokolatlanul kemény válaszlépése visszaszoríthatja az élőközvetítéseket, ez pedig korlátozhatná a szólásszabadságot.

"Ha a büntetésről hozott döntés megáll a bírák előtt, az az élőközvetítések végét jelenti, mert túl kockázatossá válnak a műsorsugárzók számára, akik elveszthetik az engedélyüket, ha nem tudnak megfelelő technikai intézkedéseket hozni a spontán szabályszegések elkerülésére" - közölte CBS.

A szigorú ítélkezés miatt kritizált médiahatóságnál még szeptemberben hoztak egyhangú döntést arról, hogy a nyilvános vetkőztetés bemutatásáért a maximálisan kiszabható 27 500 dollárra büntetetik a CBS-t tulajdonló Viacom húsz csatornáját, így összességében ez lett az addig kiszabott legmagasabb pénzbüntetés.

"Számos család ült össze a televízió előtt, hogy megnézze nemzetünk egyik legünnepeltebb sporteseményét. ... Az ünnepet ízléstelen jelenet szennyezte be, nemzetünk gyermekei, szülői, polgárai jobbat érdemelnek" - jelentette ki Michael Powell, az FCC elnöke, akinek a véleményét több mint félmillió nézői panasz erősíti.

A sokat vitatott ruhaletépés a világszenzáció ellenére sem volt sokáig csúcstartó a kiszabott bírság nagyságát tekintve. Az FCC a CBS-t sújtó szeptemberi határozat után néhány héttel, október 12-én hozta nyilvánosságra, hogy közel 1 millió 200 ezer dollára büntette a Foxot, mert a társaság tavalyi párkeresőshow-jában egy legénybúcsú szexjeleneteit is bemutatták.