Valódi gyilkosságok áldozatai egy telenovellában

Vágólapra másolva!
Meggyilkolt nők fényképeit is felhasználja egyik új tévésorozatában a legnagyobb latin-amerikai szappanopera-gyártók közé tartozó mexikói Azteca tévé. A valós események ihlette műsor sugalmazása szerint a felderítetlen bűncselekmények több száz áldozatával pornófilmesek végezhettek. A mexikói hatóságok panaszt tettek a csatornánál, amely azonban a nézők körében nagy sikert aratott a produkcióval.
Vágólapra másolva!

Szenzációhajhász tévések a nagyobb nézettség érdekében üzletet csinálnak más emberek tragédiájából - állítja a mexikói Azteca adó új szappanoperájáról Maria Lopez ügyész. A különleges államelnöki megbízatást teljesítő hivatalnok, aki több száz nő rejtélyes halálának körülményeit vizsgálja, azt kifogásolja, hogy a kereskedelmi csatorna a fiktív és valóságos elemek keverése közben halott lányok és asszonyok képeit mutogatja a nézőknek.

A Ciudad Juarez nevű északi határvárosban zajló bűncselekmény-sorozatnak az utóbbi tizenegy évben több mint 300 áldozata volt - akik közül haláluk előtt sokakat megerőszakoltak és megkínoztak -, de csak kevésnek a gyilkosát találták meg.

Néhány nyomozó felvetette, hogy a nők megölése rituális gyilkosság lehetett, esetleg olyan pornófilmesek végeztek velük, akik a szexjelenetek mellett valódi gyilkosságokat is fel akartak venni, hogy aztán alvilági körökben terjesszék az illegális képeket. Az ügyben vizsgálódók többsége azonban inkább azt tartja valószínűnek, hogy a halálesetekért sorozatgyilkosok vagy kábítószer-kereskedők felelősek, valamint a családon belüli leszámolásokkal is összefüggésbe hozzák a Mexikó-szerte hírhedtté vált bűncselekményeket.

Az Azteca televízió horrorisztikus elemeket is felhasználó szappanoperája, a kisebbségi véleményből kiindulva, sátánistákat és pornófilmeseket helyez gyilkos szerepbe a fiktív történet során. A Végtelen, mint a sivatag című sorozatban az Egyesült Államokkal határos iparvárost sötét színekkel festik le, felidézik, hogy egyes elképzelések szerint, hogyan rabolhatták el az áldozatokat, akikkel aztán a gyilkosok kegyetlen módon végeztek. A műsorkészítők a hatásosság kedvéért emellett nemcsak a valódi áldozatokról készült fényképeket mutatták be, hanem elmentek a gyilkosságok helyszínére, Ciudad Juarezbe, ahol több jelenetet is rögzítettek.

A bírálók szerint a halálesetek ilyesfajta feldolgozása megengedhetetlen. A Vicente Fox mexikói elnök által a gyilkosságok felderítésére kinevezett Maria Lopez ügyészen kívül több országos és helyi szintű hatóság valamint Chihuahua szövetségi állam egyik női érdekvédelmi szervezete, az Ichimu is tiltakozott a tévénél - írta a Yahoo.

A panaszokat ismertető közös levelükben felróják a műsorkészítőknek, hogy a szappanopera stílusú sorozat a bemutatott halottakkal és neveik említésével felkavarja a rokonokat, valamint összemossa a fikciót és a realitást, vagyis gátlástalanul kizsákmányolja az áldozatokat és hozzátartozóikat. Alejandra Garcia, Chihuahua szövetségi állam nőszervezetének szóvivője elmondta, azt akarják, hogy az Azteca a tizenöt részes műsor egyes epizódjainak kezdetén és végén is tüntesse fel, a műsor nem a valóságot mutatja be.

"Ez nem valóság, ez egy szappanopera, amelyben az igazság helyett a túlzásokra törekszenek ... a nézők pedig nem tudják, hogy amit látnak az valós vagy sem" - mondta az érdekvédő, akinek a kritikájára az Azteca egyelőre nem reagált.

Megszólalt azonban több tévékritikus, akiknek a többsége, a hatóságokkal és a női érdekvédőkkel szemben, dicsérte a műsort. "Váratlan és forradalmi változás a mexikói televíziózásban" - írta az egyik bíráló, akinek a véleményét sok nézői hozzászólás is támogatta.