Nyilvános emlőműtéttel a rák ellen

Vágólapra másolva!
A brit tévézés történetében először mutatják be egy mellrákos nő operációját, amivel a beavatkozást közvetítő BBC3 a betegség elleni küzdelemhez akar hozzájárulni.
Vágólapra másolva!

Teljes mellműtétet láthatnak a brit közszolgálati tévé hármas csatornájának nézői október 27-én este a BBC3 rákról szóló programsorozatának részeként. A Jane nevű mellrákos asszonyon szeptemberben végrehajtott életmentő operációt elejétől a végéig követték a kamerák, így a tévések szerint az adásnak olyan hatása lesz, mint az élőközvetítéseknek.

A csatorna szerint a műsor célja, hogy bemutassanak egy új beavatkozási módszert, amely a korábbiaknál jobb esélyt nyújt nem csak a testi, hanem a műtét utáni lelki felépülésre is. "Demisztifikálni akarunk egy olyan eljárást, amely évente több ezer brit nő számára szükséges" - közölte a BBC3.

A Mellrák - Az operáció címmel meghirdetett műtétet Mark Kissin sebész végezte el, aki csak előnyét látja a közvetítésnek. " Nagyon pozitív tapasztalataim vannak a programról, remélem, a műsor megmutatja a Jane-hez hasonló helyzetben lévőknek, ha operációra kerül sor, emberként kezelik majd őket és egy egész csapat dolgozik azért, hogy minden szempontból megfelelő ellátásban részesüljenek" - nyilatkozta a tévés szerepre vállalkozó Kissin doktor.

A rendhagyó műsorban az orvos folyamatosan tájékoztatja a nézőket, épp mely szakaszánál tart az operáció, közben pedig azt is elmagyarázza, hogyan fedezték fel a páciens rosszindulatú daganatát, és milyen esetben kell a műtéti beavatkozás mellett dönteni.

Forrás: BBC3
Forrás: BBC3

"Az adás alatt Mr Mark Kissin mellett további szakértők is bekapcsolódnak a műsorba, akik részletesen elmondják, milyen lelki és testi hatásai lehetnek az emlőrák-műtétnek, ezen kívül a nézők láthatják a Jane-nel még operációja előtt rögzített interjút, valamint azt is bemutatjuk, az orvosok hogyan készítették fel őt és családját a kezelésre" - közölte a BBC3, amely a közszolgálati műsort a kereskedelmi csatornákon egyre gyakoribb sebészshow-k alternatívájának szánta.

A csatorna szerint a szerda esti nyilvános operáció és az öncélúan képernyőre vitt eddigi orvosi beavatkozások elsősorban abban különböznek, hogy korábban a tévénézők soha nem láthattak ilyen részletekbe menő és ennyi háttér információkkal ellátott tévés műtétet.

Forrás: Mediaset
Az olasz Szike műsorvezetői

Az első brit műsor, amelyben operációt közvetítettek a Five csatorna Élő kozmetikai műtét című produkciója volt 2004. elején, amelyben egy szépészeti beavatkozás jelenetit mutatták be.

Más országokban szintén hódít a műfaj, Olaszországban a Silvio Berlusconi kormányfő Italia 1 nevű csatornáján sugárzott A Szike, avagy senki sem tökéletes az egyik legismertebb darabja. A főműsoridőben sugárzott programban teljes nyíltsággal mutatták be az egyik résztvevő szilikonbeültetéssel járó mellműtétjét. A szike útjára és a kifröccsenő vérre fókuszált képek után az Italia 1 telefonközpontját elárasztották a felháborodott nézők hívásai, a Condacons nevű befolyásos fogyasztóvédelmi csoport pedig szintén tiltakozott a műsor miatt.

Magyarországon a TV2 készül sebészshow-ra. A csatorna új műsorában a nézők végig követhetik egy-egy plasztikai operációra jelentkező szereplő műtétjének és a gyógyulásának idejét. "A produkció azokon próbál segíteni, akik nap mint nap szenvednek balesetből vagy betegségből származó esztétikai hátrányuktól, s azok életminőségét kívánja javítani akik külsejük miatt érzik kirekesztettnek, megbélyegzettnek magukat" - nyilatkozta korábban a műsorról Lóránt Gergely, a TV2 marketing és pr-vezetője.