Ütheti az olimpia a tűzijáték közvetítését

Vágólapra másolva!
Rendhagyó megoldást választ az MTV, ha az augusztus 20-i ünnepi programokról szóló beszámolókkal egy időben a magyar sportolók fontos küzdelmet vívnak az athéni olimpián. A 2004-es játékok közvetítésétől a közszolgálati csatornánál azt várják, hogy a labdarúgó Eb-hez hasonlóan csúcsnézettséget hoz, a néhány héttel későbbi őszi szezon sikere azonban a hiányos költségvetés miatt egyelőre bizonytalan.
Vágólapra másolva!

Az sem kizárt, hogy kép a képben megoldással számol be az MTV a Szent István-napi programokról és az athéni olimpiáról, ha a fővárosi tűzijáték és az ötkarikás játékok valamely kiemelkedő versenye egyszerre zajlik - mondta el Komlósi Gábor, a Telesport főszerkesztő-helyettese. Augusztus 20-án erre a legnagyobb esély akkor van, ha a magyar női párbajtőr csapat döntőbe jut, de a 8-tól 11 óráig tartó esti olimpiai közvetítés idejére atlétikai döntők is esnek.

Az athéni nyári olimpia 16 versenynapjáról az MTV összesen 250 órányi közvetítést sugároz 33 tagú stábbal, az olimpiai közvetítés központját pedig rendhagyó módon nem a budapesti stúdióban, hanem a játékok helyszínén alakították ki - közölte Vitray Tamás, a Telesport főszerkesztője. Az MTV egyik forgatócsoportja a magyar csapat szállásáról jelentkezik majd, így a nap bármelyik szakában oda tudnak kapcsolni az olimpiai faluba, ahová egyébként csak bonyolult procedúra után lehet bejutni.

A műsorok döntő többsége az egyes csatornára kerül, alkalmanként fordul csak elő, hogy az M2-n is lesz olimpiai adás. "Szinte kizárólag az MTV-n jelentkezünk" - mondta Komlósi Gábor, aki a néhány kivétel közül megemlítette, hogy augusztus 20-án egy időben játszik a férfikézilabda-válogatott Németországgal és a nőivízipóló-csapat Kanadával, így az izgalmasabbnak ígérkezőt sugározzák az egyesen.

Az MTV mellett a másik magyar közszolgálati csatorna, a Duna TV is közvetít az olimpiáról napi 4 óraélőadást és 2 óra ismétlést. Schulek Csaba sportfőszerkesztő az MTI-vel közölte, hogy a gyártási stábbal és a titkársággal együtt körülbelül kéttucat munkatársuk foglalkozik az ötkarikás játékokkal az elkövetkező hetekben; konkrétumok említése nélkül elmondta, hogy "nagyon visszafogott" költségvetésből készülnek olimpiai műsoraik. Egy, a Duna Televízióhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás azonban a hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a kisebbik közszolgálati csatorna 14-16 millió forintot fordít az olimpiai műsorokra.

Az MTV kiadásairól Vitray azt mondta, hogy az olimpiai közvetítési költségek "hihetetlenül nagy részét" a jogdíjak viszik el, miközben a legnagyobb sajtóérdeklődést kiváltó tétel, a munkatársak utaztatásának, szállásának költségei és a napidíj "együttesen kilenc százaléka a ráfordításnak". A Telesport főszerkesztője a költségekről elmondta, az MTV olimpiával kapcsolatos összkiadásai nagyjából megfelelnek a sajtóban korábban megjelent másfél milliárd forintnak.

A befektetéstől az MTV munkatársai azt remélik, hogy az olimpia alatt, a labdarúgó Európa-bajnokság idejéhez hasonlóan, ismét nagyot nő a közszolgálati csatorna nézettsége. Komlósi szerint ez főleg versenyzőink szereplésétől függ, mert az érdeklődés várhatóan a magyarok éremesélyes viadalainak sugárzásakor lesz a legnagyobb, a reggel 9 és este 11 között kisebb szünetekkel közvetített versenyek átlag nézettsége azonban valószínűleg nem éri el az Eb-meccsekét.

Az olimpia utáni időszakról Rudi Zoltán MTV-elnök annyit mondott, hogy az őszi műsorstruktúrának már több változatát is elkészítették, felkészülve arra is, hogy a pénzügyminisztérium nem adja meg a korábbi tervek megvalósításához szükséges, egyelőre hiányzó 5,2 milliárd forintot. Ha ez a támogatás elmarad, vagy netán még rosszabb helyzetbe kerülnének, akkor a kínálatot jelentősen meg kellene kurtítani. "Szeptember közepére el kell dőlnie, hogy mire lesz lehetőségünk, előfordulhat, hogy a nem szigorúan közszolgálati műsorok közül, amelyek nagyban hozzájárulnak, hogy 'nézhető legyen' az MTV, egyeseket el kell hagynunk" - mondta Rudi Zoltán.