Új arcokat vár a TV Sziget

Vágólapra másolva!
A Sziget fesztivált szervező cég M2-n futó produkcióját megújítják, így néhány munkatárstól is megválhatnak, és a tervek szerint egyes rovatok megszünnek. A módosítások célja, hogy a TV Sziget hosszú távon az egyes csatorna kulturális ifjúsági műsora lehessen, szerző-dés azonban még nincs a folytatásról. A műsor főszerkesztője sze-rint az MTV vezetésével megállapodtak, hogy két hónapos szünet után októberben ismét képernyőre kerül a sorozat, de a közszol-gálati csatornánál azt közölték, csak költségvetési hiányuk rendezése után dőlhet el, mi lesz az őszi műsorstruktúrában.
Vágólapra másolva!

Alacsony nézettségű, veszteséges programból a közszolgálati televízió egyes csatornájának fő ifjúsági kulturális műsorává akarják alakítani készítői a TV Sziget-et. Ennek érdekében nemcsak a május közepe óta az M2-n futó sorozat sugárzási helyén, hanem tartalmán is változtatni akarnak.

Gerendai Károly, a műsort támogató Sziget Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az MTV vezetésével - köztük Rudi Zoltán elnökkel - eddig folytatott tárgyalások alapján ősszel az egyes csatornára kerülhet a műsor, amelynek néhány elemét elhagyják, és esetleg új szerkesztőket, műsorvezetőket is kipróbálnak. (Az új arcok felkutatására válogatást hirdettek a Sziget fesztiválon.) Gerendai szerint vannak olyan kisfilm-betétek, amelyek nem váltották be a reményeiket, nem elég tartalmasak, és a műsor alkalmanként technikailag sem jól kivitelezett. A változtatás azonban nem lesz radikális, a Sziget fesztivál főszervezője szerint a Tv Sziget lényege ezentúl is az lesz, hogy alternatívát kínáljon a fiataloknak szóló konzum műsorok mellett. Marad az élőadás és az interaktivitás is, valamint a rovatok nagy része is tovább működik.

Vágvölgyi B. András főszerkesztő - aki megerősítette a módosítások tervét - szintén talált kivetnivalót a műsorban, de szerinte hibák inkább a májusi indulást követő pár hétben fordultak elő, azóta pedig "nagyon komoly tartalmak kerültek a TV Sziget-be". "Hosszú távra tervezzük a műsort, amely az MTV fajsúlyos ifjúsági kulturális műsorává válhat. Önmagában az is nagy szó, hogy a dáridók világában a Tv Sziget rendszeresen bemutat egy-egy új magyar együttest" - mondta Vágvölgyi.

A tartalmi módosítások mellett azonban az még mindig nem dőlt el, hogy a produkció a kevés nézőt vonzó M2-ről átkerülhet-e a közszolgálati tévé egyes csatornájára. Vágvölgyi szerint nemrég abban állapodtak meg az MTV-vel, hogy a sorozat, két hónapos szünet után, október 9-én a kettesen indul újra, majd "egy-másfél hónap múlva" tennék be az egyes csatorna Este című hírműsorát követő sávba. A tervről szándéknyilatkozatot készítettek, de szerződés még nincs róla.

Az MTV-ben ezzel kapcsolatban azt közölték, hogy az őszi műsorstruktúra alakulóban van, de annak pontos kidolgozásával meg kell várni a pénzügyminisztériummal folytatott tárgyalások végét, illetve azt hogy megkapják-e a költségvetésükből hiányzó pénzt. Az MTV helyzetét 2005-ben tovább nehezítheti, hogy a Népszabadság augusztus 4-i híre szerint a minisztérium "radikálisan csökkentené a Magyar Televízió költségvetési támogatását", és "a köztévé mindössze 18 milliárd forint állami pénzt kapna jövőre az idei 30 milliárd után". A lap értesülései szerint "a pénzügyi tárca azt is elvárja, hogy a jelenlegi 1600 főnyi létszámot megfelezze az MTV elnöke". Rudi Zoltán elnök képviseletébe Csorba Mária, a közszolgálati tévé sajtóreferense annyit mondott, hogy még nem zárult le a 2005-ös költségvetés előkészítése, a témában folynak az egyeztetések.

A Népszabadság szerint az esetleges megvonások meghiúsítanák Rudi Zoltán műsorbővítési terveit. A többmilliárdos csökkentés után nem lenne pénz a Demokrácia nevű tematikus hírcsatorna beindítására, a meglévő két csatornán pedig korlátozni kellene a műsoridőt.

Abban az esetben, ha a TV Sziget nem kerülhetne az MTV-re, Gerendai Károly szerint nagyon beszűkülnének a lehetőségeik, mert az M2 alacsony nézettsége miatt a reklámozók alig akarnak hirdetési időt vásárolni a csatornán, így az alkalmanként 30-40 ezer ember által követett műsor jelentős veszteséget okoz a Sziget Kft.-nek. "A gatyánk rámegy" - mondta Gerendai, aki azt is elmondta, hogy csak közszolgálati csatornán tudja elképzelni a TV Sziget-et.