A CNN-t kiutasították Bagdadból

Megtiltották a CNN Bagdadban tartózkodó tudósítóinak, hogy az iraki fővárosban maradjanak.

A bagdadi hatóságok pénteken kiutasították Irakból a CNN amerikai hírtelevízió munkatársait, akik az amerikai katonai beavatkozás kezdetétől fogva  egyenes adásban közvetítették az eseményeket az iraki fővárosból. Paula Zahn, a CNN műsorvezetője az AFP hírügynökség szerint közölte: az iraki hatóságok az ország elhagyására szólították fel a tévécsatorna Bagdadban dolgozó négy munkatársát.

Az AP hírügynökség jelentésében két olyan CNN-tudósítót nevezett meg, akik az iraki fővárosban maradtak azt követően is, hogy a többi amerikai tévécsatorna biztonsági megfontolásokra hivatkozva visszarendelte Bagdadból forgatócsoportjait. Bill Hemmer, a CNN riportere a hírtévé műsorában elmondta, hogy a társaság abban reménykedik, hogy az iraki hatóságok felülvizsgálják döntésüket.

A CNN egyik szóvivője a társaság atlantai székhelyén nem volt hajlandó elárulni munkatársai kiutasításának okait.

Az iraki tájékoztatási minisztérium egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa a Reuters hírügynökségnek Bagdadban nyilatkozva azzal indokolta a döntést, hogy az amerikai hírtévé "hazugságokat és híreszteléseket terjesztő propagandaeszközzé vált".

A CNN riportereinek távozása után egyik amerikai tévétársaságnak sem marad Bagdadban saját forgatócsoportja. Az amerikai tévécsatornák ugyanakkor szabadúszó újságírókat alkalmaznak, köztük Peter Arnettet, aki az 1991-es Öböl-háború idején a CNN-t tudósította Bagdadból, most azonban az atlantai székhelyű hírtévé versenytársának számító NBC társaság és annak hírcsatornája, az MSNBC számára küld jelentéseket - fűzte hozzá az AFP.

KAPCSOLÓDÓ CIKK