Ez az év Bach éve

Világszerte Bach ünnepségeket tartanak 2000-ben, megemlékezve a zeneszerző halálának 250. évfordulójáról. Csak a lipcsei Bachfesten, ami július 21-től 30-ig tart, nyolcvanhét rendezvényt tartanak ez alkalomból, közöttük szabadtéri koncerteket és kiállításokat. Hasonlóan széleskörű rendezvénysorozatot szerveztek Hamburgban és Lübeckben is, és az Euroarts Broadcasting Center 24 órás közvetítésének köszönhetően 40 ország élvezheti a koncerteket.

Magyarország sem marad ki az ünneplésből. Huszonnégy óra Bach címmel július 27-én délelőttől ma estig számos koncertet tartanak. A rendezvény központja a Zichy palota, amibe a Zicy-család állítólag pont Bach halálának napján költözött be. A rendezvény minden koncertje ingyenes, a felajánlásokat a rendezők a szegényebb családok segítésére és tehetséggondozásra fordítják.

Varnus Xaver MIÉP-körökben nagy felháborodást keltett koncertje július 28-án este 9 órakor kezdődik a Kerepesi temetőben. A művész évek óta tervezi, hogy temetőben fog orgonálni, ennek megvalósítására legalkalmasabbnak a mai nap, Bach halálának 250. évfordulója ígérkezik.

Az Euroarts közvetítésébe a Magyar Televízió is bekapcsolódik, az m2-n július 29-én hajnalig hallgathatunk koncerteket. Július 28-án este 8-kor a lipcsei Tamás templomból közvetíti a h-moll misét (a karmester Georg Christoph Biller), 22.50-kor pedig Swinging Bach címmel a lipcsei piactéren rendezett koncerteket sugározza élőben.

Ajánló:

Az Euroarts közvetítése 40 országban Johann Sebastian Bach élete