Vita dr. Csernus amerikai kollégájáról

Vágólapra másolva!
Beadványban tiltakozott az Egyesült Államok médiahatóságánál egy civil aktivista az Amerika legnézettebb beszélgetős műsorai közé tartozó Dr. Phil ellen. A panaszos szerint a lelki problémákkal foglalkozó tévéshow megtéveszti a betegeket.
Vágólapra másolva!

Nyilvános vitával és hivatalos eljárással igyekszik megváltoztatni a Dr. Phil című amerikai pszichológus-show-t egy korábban depresszióval kezelt férfi.

Neal David Sutz, aki a mentális betegek érdekeiért küzdő aktivistának mondja magát, azt állítja a szövetségi műsorszórási bizottságnak írt beadványában, hogy a Dr. Phil alkalmas a nézők megtévesztésére.

Sutz panaszának lényege, hogy a műsor készítői nem teszik nyilvánvalóvá, az adásokban elhangzott megjegyzések, tanácsok pusztán a szórakoztatást szolgálják, és nem tekinthetők terápiának.

A kritikus szerint ez azért különösen nagy baj, mert Amerikában - ahol a felnőttek közül minden ötödik személy valamilyen lelki betegségben szenved - sokak számára megfellebbezhetetlen igazságnak számítanak a műsorvezető megnyilatkozásai.

A tiltakozó úgy véli, a műsorkészítők eddigi gyakorlata, hogy az adások végén játsszák be a show jellegére figyelmeztető rövid szöveget, elégtelen. Sutz ezért azt követeli, hogy az egyes részek előtt tegyék közzé a Dr. Phil-t szerinte leleplező mondatokat.

75. Ünnepi Könyvhét

Harmadikától új helyszínen, a Bazilika előtti Szent István téren. 351 kötet, a legjaváról mi is írunk. Tippeljen és nyer-jen egy kisebb könyvtárat!

A programot gyártó Paramount Domestic Television képviselője korábban azzal érvelt Sutz ellenében, hogy számtalanszor elmondták, a műsorban nem gyógyítani, hanem szórakoztatni akarnak. Igaz, a Sutz által elégtelennek tartott figyelmeztető szöveget csak a férfi korábbi nyilvános tiltakozása után toldották a műsor végéhez.

A Dr. Phil 2002 őszén indult Amerikában, azóta pedig az ország egyik legnézettebb délutáni beszélgetős műsorává vált. Az alkalmanként több mint 6 milliós nézettségű programot csak a jóval régebbi Oprah Winfrey Show tudja megelőzni az Egyesült Államokban.