Csecsen riport miatt rúgtak ki egy orosz tévést

Vágólapra másolva!
Elbocsátották állásából azt az Oroszországban népszerű televíziós újságírót, aki interjút készített a néhai csecsen szakadár vezér, Zelimhan Jandarbijev özvegyével.
Vágólapra másolva!

Leonyid Parfjonovnak, az NTV tévéállomás riporterének június 1-én este mondtak fel, mert a hivatalos indoklás szerint nem tartotta be kötelezettségét, és megszegte a televízió szerkesztési alapelveit. "Parfjonov kétségtelenül az egyik legtehetségesebb orosz újságíró, de ehhez hasonló incidens már nem először fordul elő vele" - jelentette ki Nyikolaj Szenkevics, az NTV igazgatója.

A május elején forgatott riportban Malika Jandarbijeva felidézte a férjével eltöltött éveket, és beszélt hitvese rejtélyes haláláról is. A csecsen szakadár vezetőt februárban Katarban gyilkolták meg, és a nyomozás során az arab ország hatóságai őrizetbe vettek két orosz titkosügynököt. Moszkva tagadja, hogy bármi köze lenne Jandarbijev halálához. Az orosz különleges szolgálatok ugyanakkor megkérték a médiát, hogy ne sugározzon műsorokat a katari esetről, amíg a két orosz vádlott ügye nem tisztázódik.

Az interjú május 30-án, vasárnap az orosz távol-keleten még adásba került, de az ország európai részén élők már nem láthatták az özveggyel folytatott beszélgetést, mert Parfjonov főnökei időközben intézkedtek róla, hogy a riportot levegyék a műsorról.