Szappanopera-terv egy béna zseniről

Vágólapra másolva!
Filmet tervez a BBC Stephen Hawking brit fizikusról, aki azonban tiltakozik a forgatókönyv ellen. A tudós azt állítja, a brit tévé elsősorban nem a személyiségére és tudományos eredményeire, hanem betegségére kíváncsi.
Vágólapra másolva!
Stephen Hawking

Újra akarja íratni Stephen Hawking a BBC róla tervezett filmjének történetét. A 61 éves professzor azért lett dühös lett, mert véleménye szerint a közszolgálati adó betegségére és magánéletére koncentrál, és azt nem megfelelően mutatná be. Stephen Hawking szerint a probléma lényege, hogy a forgatókönyv igénytelen alkotást ígér.

"Ez egy szappanopera, amely alig kapcsolódik a tudományos munkásságomhoz. Megkértem őket, hogy jöjjenek vissza egy másikkal" - mondta az előzetesen bemutatott forgatókönyv sorsáról a tudós. A történtekről a BBC annyit közölt, hogy Stephen megkérte őket terveik felülvizsgálatára és a forgatókönyv újraírásra.

A szereposztás fogadtatásáról egyelőre nem esett szó, a BBC2 azonban bejelentette, hogy az alkotás egyik szereplője Benedict Cumberbatch lesz, aki a fiatal Hawkingot alakítja - írta az Ananova.

Az idő rövid története című tudományos bestseller szerzőjét a hatvanas évek elején egy gyógyíthatatlan; degeneratív idegrendszeri betegség támadta meg, ami fokozatosan teljesen rokkanttá tette, de Hawking dolgozik tovább. A hosszú ideje béna tudós az általános relativitáselmélettel, ezen belül is a fekete lyukak instabilitásával, és az ősrobbanás kezdetével foglalkozik. 32 éves volt, amikor a brit Royal Society tagjává választotta, 1977-től egyetemi professzor Cambridge-ben, 1979 óta a matematika Lucas-professzora - ezt a posztot töltötte be valaha Isaac Newton is.

A tudósok és a laikusok által egyaránt elismert profeszorról korábban színpadi darab is készült. Robin Hawdon God and Stephen Hawking (Isten és Stephen Hawking) című színművét a fizikus szintén rosszallta.

A darab Hawking életével és tudományos problémákkal, elsősorban a relativitáselmélettel és az ősrobbanással foglalkozik, a modern tudományos felfedezéseknek a hagyományos vallási felfogásra gyakorolt hatását vizsgálja. Hawdon a darab első változatát megküldte a címszereplő Hawkingnak és együttműködését, hozzájárulását kérte. Hawking már az első változatot is képtelennek és zavarbaejtőnek találta. A drámaíró azzal nyugtatta Hawkingot, hogy a darab nem elsősorban őróla, nem a magánéletéről akar szólni, Hawkingot a tudomány szimbólumaként szerepelteti.

Hawking nem törődött a darabbal, és abban reménykedett, hogy nem kerül közönség elé. Időközben megjelent Hawking volt felesége, Jane könyve (Music to Move the Stars) házasságukról, közös életükről. Hawdon a könyv alapján sok részlettel egészített ki a darabot. Hawking ezt a magánélete elleni támadásként értékelte. Úgy vélte, hogy bírósági végzéssel megakadályoztathatná a darab bemutatását. Végül nem tette meg ezt a lépést, mert nem tartja helyesnek, ha közszereplők jogi úton keresik igazukat. Egyébként is ezzel nagyobb figyelmet keltett volna az "ostoba és értéktelen" darab iránt - ismertette az alkotás történetét egy korábbi cikkében a Fizikai Szemle.