Közel a demokraták kívánta médiaegyensúly Amerikában

Vágólapra másolva!
Al Gore volt amerikai alelnök és egy vele kapcsolatban álló befektetőcsoport előrehaladott tárgalásokat folytat a Vivendi Universallal, amelytől 70 millió dollárért szeretnének megvásárolni egy kábelen fogható kisebb hírcsatornát.
Vágólapra másolva!

"A Vivendi közel áll a megállapodáshoz, de a megállapodás még nem jött létre" - idézett egy meg nem nevezett forrást hírügynökségekre hivatkozva a Yahoo. A hírt sem Al Gore szóvivője, sem a Vivendi vezetése nem kommentálta.

Elemzők szerint, ha Al Gore, a volt demokrata alelnök sikerrel jár, a kiszemelt Newsworld International a kábeles hírműsorok amerikai piacán a CNN-t második helyre szorító, jobboldalinak tartott Fox News Channel versenytársává nőhet. A liberális hírtévének kiszemelt Newsworld International egyelőre kevesebb, mint 20 millió amerikai háztartásban érhető el.

Forrás: MTI
Al Gore

Szeptemberben az NBC szintén tárgyalt a Vivendi Universallal. Az amerikai tévétársaság a Vivendi szórakoztató részlegének megvásárlásáról egyeztetett; az NBC többek között filmstúdiókat, és kábelcsatornákat akart venni, de a tárgyalások a Newsworld International vételére nem terjedtek ki.

A Time magazin nyár elején arról írt, hogy Al Gore - aki három éve sikertelenül indult George Bush ellen az elnöki székért - új, liberális beállítottságú tévéállomást akar szervezni. A demokrata párti politikus terve szerint a csatorna az egyre erősebb konzervatív média befolyását ellensúlyozná. A Time korábbi értesülése szerint Al Gore hollywoodi sztárokkal és a Demokrata Párt tehetős támogatóival tárgyalt az új hírcsatorna megvalósításáról.

Az amerikai lap szerint Al Gore kezdeményezésének előzménye az a Demokrata Párton belül általánossá vált vélemény, hogy a betelefonálós rádióműsorok hangvétele általában a Republikánus Pártnak kedvez, ezért erősebb médiajelenlétre van szükség a 2004-es elnökválasztás előtt.

Al Gore, aki néhány ezer szavazattal kapott ki George W. Bushtól, korábban szintén elégedetlen volt a médiával. A politikus 2000-es elnökválasztási vereségéért a konzervatív sajtót is hibáztatta. A kampány idején a Fox News vezető munkatársa, Roger Ailesa a republikánusok médiatanácsadója volt, és Bush ellenfelei azzal vádolták a csatornáját, hogy konzervatív befolyás alatt áll.