Friderikusz szalonképesen szórakoztatna az MTV-n

Vágólapra másolva!
Április 20-án, vasárnap látható először az m1-en a Hét című politikai magazinműsort felváltó Friderikusz - a szólás szabadsága című produkció. A készítők szándéka szerint utóbbi témaválasztásában sokkal szélesebb skálán mozog majd elődjénél. 
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Az MTV új közéleti, politikai, kulturális, üzleti műsora április 20-ától, vasárnaponként 18.55 perces kezdettel, alkalmanként másfél órás terjedelemben látható a közszolgálati televízió 1-es csatornáján.

Krecz Tibor, a műsort készító View Produkciós Kft. társtulajdonosa elmondta: a Friderikusz - a szólás szabadsága című műsor némileg eltér az adott nap ezen idősávjában sugárzott programok jellegétől - nem annyira aktuál- vagy társadalompolitikai műsorról, sokkal inkább közéleti, szórakoztató magazinműsorról van szó.

A műsor indulása kapcsán tartott sajtótájékoztatón Krecz Tibor kitért arra is, hogy a fentiekből adódóan (és a korábban megjelent egyes feltételezésekkel ellentétben) műsoruk nem az MTV hírigazgatósága, hanem a Vadas Mihály vezette szórakoztató és közéleti főszerkesztőség irányítása alá tartozik, amelynek jegyében "szalonképesen szórakoztató műsort" szeretnének készíteni, amely "élő adásban jelenik meg, ahol a kulisszaként szolgáló stúdió és díszlet minden technikai feltételt biztosít, amely a harmadik évezred elején az információk gazdag megjelenítését és azok könnyű befogadását szolgálja".

A műsor tematikus oldalahttp://www.friderikusz.hu/

A program készítői szerint a műsor szlogenje legalább annyira aktuális, mint amennyire közhelyes - véleményük szerint a programot az az igény hívta életre és tette szükségessé, "hogy több mint egy évtizeddel a rendszerváltás után az emberek végre valóban megismerjék állampolgári jogaikat és ne habozzanak élni azzal".

Rangos Katalin, az MTV frissen kinevezett programigazgatója újságírók kérdésére válaszolva elmondta: a Hét című műsor megszűnésével a politikai magazinműsor mint műfaj - határozatlan időre - valóban eltűnik a képernyőről, ám a csatorna vezetői nem zárkóznak el egy ilyen jellegű műsor újraindításától, amennyiben a nézők ezt igénylik. Rangos Katalin elmondta: Baló Györgynek "az ellen nem volt kifogása", hogy a Friderikusz - a szólás szabadsága az ő korábbi műsora helyén jelentkezik majd, egyúttal hozzátette: Baló jelenleg egy másik program tervén dolgozik, amely jellegében "komoly és elemző lesz, de nem feltétlenül politikai magazinműsor".

A Friderikusz Sándor műsorvezetésével készülő ún. szerzői műsorra 4 hónapra kötött szerződést a Magyar Televízió a View Produkciós Kft.-vel.

A View Produkciós Kft. társtulajdonosa, Krecz Tibor az [origo] egykori ügyvezető igazgatója, a program felelős szerkesztője, Pálinkás Szüts Róbert az [origo] egykori tartalomfejlesztője.