Elsötétítéssel büntették a Való Világot

Vágólapra másolva!
Az ORTT megállapította, hogy az RTL Klub valóságshow-jának több része megsértette a médiatörvényt, ezért a vasárnapi Való Világ előtt negyedórás elsötétítésre ítélte az RTL Klubot. A műsorszolgáltató vitatja a döntést, ezért bírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

Az Országos Rádió és Televízió Testület határozata kimondja, hogy az RTL Klub Való Világ című valóságshow-jának október 23-i, 24-i, 27-i, és 28-i részei megsértették a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényt. A testület ezért a november 24-i valóságshow-t közvetlenül megelőzően 15 percre felfüggeszti az RTL Klub műsorszolgáltatási jogának gyakorlását.

Az ORTT indoklása szerint a főműsoridőben sugárzott valóságshow játékosai több esetben olyan, a legbelsőbb privát szférába tartozó kérdésekről nyilatkoztak, nyers és vulgáris módon, ami károsan hathat a kiskorúak személyiségfejlődésére. Az ORTT szerint mindezért a műsorszolgáltató marasztalható el, mert az ő felelőssége, hogy a villában történtekből mit és hogyan szerkeszt adásába.

Az ORTT kifogásolta, hogy az október 23-i, főműsoridőben, leadott részben erotikus táncbemutatót láthattak a nézők Maya Gold pornószínésznő előadásában, aminek hatására "az alkoholos mámorban úszó férfi szereplők" is bekapcsolódtak a produkcióba. Az ORTT ide sorolja Lorenzo aktust imitáló szerepjátékát, Oki alsónadrágos magánszámát, valamint kettejük táncjátékát, miközben közrefogták Maya Goldot. Az ORTT azt is sérelmezte, hogy a nézők szintén főműsoridőben követhették, amint Oki saját maszturbálási szokásairól beszél. A határozat szintén elítéli, hogy az október 24-én, nyolc óra után leadott műsorban "Maya Gold paplan alatti, orális aktusnak tűnő mozdulatsort" végzett Majkával. Három nappal később pedig Oki, a szexreklámok stílusában, arra kérte a vállalkozó hölgyeket, hogy töltsenek vele egy éjszakát a villában. A szexhirdetést, amelyet, az ORTT álláspontja szerint, semmilyen formában nem adhatott volna le az RTL Klub, október 28-án újból műsorra tűzték.

Az ORTT szerint a médiatörvény alapján a műsorszolgáltatónak is tisztában kellett lennie azzal, hogy a Való Világ kifogásolt adásai az úgynevezett IV. kategóriába tartoznak, így tilos őket főműsoridőben sugározni. A határozat kimondja, a kifogásolt részeket csak este 10 és reggel 5 óra között mutathatta volna be az adó. Ennél is szigorúbb szabályozás vonatkozik Oki szexhirdetésére, amely, a testület szerint, egyáltalán nem kerülhetett volna adásba.

A közlemény kimondja, hogy a műsorszolgáltatás felfüggesztéséről hozott közigazgatási határozatot azonnal végre kell hajtani. Az ORTT szerint a határozat gyors érvényesítése nélkül gyakorlatilag nincs lehetősége arra, hogy érvényt szerezzen a törvénynek, amelyet többszöri figyelmeztetés ellenére sértett meg az RTL Klub. A testület közölte, a valóságshow-k súlyos jogsértései miatt korábban külön figyelmeztették a műsorszolgáltatókat, hogy tartsák be a kiskorúak személyiségfejlődésére vonatkozó rendelkezéseket, amire, az ORTT szerint, az RTL Klub is ígéretet tett.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az [origo]-nak azt mondta, az ORTT által kifogásolt műsorokkal nem szegték meg a kiskorúak védelmét szolgáló szabályokat. Az RTL Klub képviselője szerint a Való Világ bírált részei azon műsorok közé tartoznak, amelyeket 12 éven aluliak csak nagykorú felügyelete mellet nézhetnek meg, tehát főműsoridőben is sugározhatóak. A vitatott ORTT-álláspont miatt a műsorszolgáltató bírósághoz fordul, és annak döntéséig a határozat végrehajtásának felfüggesztését kéri.

Kolosi mindemellett nagyon fontosnak tartja, hogy az ORTT határozata alapján, számára úgy tűnik, a testület továbbra is különböző mércét használ a kereskedelmi tévék megítélésében. Az RTL Klub programigazgatója szerint ennek bizonyítéka, hogy az ORTT először csupán pénzbüntetésre ítélte, a tartalma miatt szintén bírált, Big Brother készítőit, majd, miután a konkurens valóságshow-ban bemutatták az egyik szereplő erektált péniszét, a testület beérte a tv2 figyelmeztetésével.

A Való Világ című műsor hivatalos honlapját az [origo] készíti.