Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Új, végre a nyugati közszolgálati adókkal is összevethető és a kereskedelmi csatornákkal is versenyképes szolgáltatást ígér vasárnaptól a Magyar Televízió ideiglenes vezetése. Pálffy István élete során most érzi magát a legboldogobbnak, és az MTV újonnan szerződtetett munkatársai is történelmi változásokat jósolnak az adónál. Több neves tévés és a közszolgálati csatorna jövőbeni kapcsolata azonban még bizonytalan.
Vágólapra másolva!

Az MTV vezetése szerint a nézővesztés miatt nem lehetett tovább várni a Magyar Televízió új műsorstruktúrájának kialakításával, ezért még az új elnök megválasztása előtt bele kellett vágni az adó megújításába. Az átalakulás látványos lesz, új műsorok, új arcok jelentkeznek, és a tévé két programjának a logója is megváltozik. A Magyar Televízió nevet és az MTV rövidítést a nemzeti főadónak szánt 1-es csatorna viszi tovább, míg a tematikus rétegműsorok bemutatására szakosodó 2-es csatorna megtartja az m2 nevet. Ragáts Imre, az MTV Rt. elnöki jogkörrel felruházott alelnöke az átalakítás költségeiről azt mondta, nem igazak azok az állítások, hogy több százmillió forintból gazdálkodhattak. Ragáts szerint a három hónap alatt elvégzett munkához képest a költségek elenyészőek voltak, körülbelül 40 millió forintot tettek ki, ami kevesebb, mint a tévé egynapi működési költsége. Az ügyvezető alelnök szerint költekezés helyett inkább spóroltak, a menedzsment hozzávetőleg 760 millió forintot takarított meg az utóbbi négy hónapban.

Rudi Zoltán hírigazgató, megbízott programigazgató szerint a november 3-tól megújuló közszolgálati csatorna alkalmas lesz rá, hogy visszahódítsa a nézőket, így a fiatalokat is. Rudi szerint ez különösen fontos, mert az MTV közönsége elöregedett, a 18-38 éves korosztály tagjai inkább más adókat választanak. A nézők visszahódítása nélkül Rudi szerint értelmetlen lenne a közszolgálati jelzőt használni, mert csak az a televízió lehet közszolgálati, amelyiket nézik. A vezető azonban elmondta, hogy a médiatörvény betartása természetesen ezentúl is az egyik legfontosabb céljuk. A hírigazgató ezzel kapcsolatban közölte, tartózkodnak az öncélú erőszak bemutatásától. Az új filmkínálatra utalva példaként azt mondta, lehetőséget kell adni a nézőknek, hogy Jackie Chan mellett akár Robert Redford-sorozatot is láthassanak a képernyőn. Rudi szerint a filmkínálatban fontos szerepe lesz az MTV archívumának, amely a székháztól eltérően még a tévé tulajdona. A gyermekműsorokról a hírigazgató azt mondta, ő is elégedetlen a jelenlegi kínálattal, ezért néhány hónapon belül új szerkesztőségek állnak fel, hogy ezen a területen is színvonalas szolgáltatást nyújthasson az MTV.

A közszolgálati tévében az egyik legszembetűnőbb változást az új hírprogramok jelentik, amelyeknek az eddiginél több műsoridő jut. A reggeli órákban félóránként lesznek hírek, délben 60 perces, este hatkor 25 perces, fél nyolckor pedig a hagyományos esti híradó jelentkezik. Az Aktuális helyét a tv2-ből átment Simon András által vezetett Este című, féltizenegykor kezdődő 40 perces informatív magazin veszi át, megmarad azonban A Hét, amelyet Krizsó Szilvia vezet majd. Krizsó mellett az Este társműsorvezetői feladatát is megkapta. A külsőségeiben is megújult Híradó-t, amelynek szlogenje az egyenes beszéd, tiszta kép, a tv2 korábbi műsorvezetője, Pálffy István és az RTL Klubtól érkezett D. Tóth Kriszta vezeti. Rudi szerint ők már a hatos híradóban, a kereskedelmi adók félhetes hírműsorai előtt ismertetik a nap legfontosabb eseményeit. Pálffy azt mondta, élete legboldogabb időszakát éli, mert még soha nem volt ennyi szakmai lehetősége, saját műsorát pedig az MTV valóságshow-jának nevezte, amelyben négyévente lesz kiszavazás. Az újságíró reményei szerint a mostani változások az MTV 1957-es indulásával lesznek mérhetőek.

Rudi a hírműsorokkal kapcsolatos alapelvet, miszerint a közszolgálati adón mindenféle véleménynek meg kell jelennie, a többi programmal kapcsolatban is érvényesnek tartja, ezért a kulturális adások között lesz továbbra is a +1 Éjjeli Menedék, Siklósi Beatrix politikai-kulturális háttérműsora. Az MTV talkshow-val is csalogatni akarja a nézőket. A hétköznapokon jelentkező Élesben című félórás műsorban közéleti szereplők vitáznak közönség előtt egy-egy aktuális témáról - többiek között Fiala János és Albert Györgyi műsorvezetők közreműködésével. Pálffy egykori tv2-s kollégája, Demcsák Zsuszsa is helyet kapott a megújuló MTV-ben. A műsorvezető a Navigátor című, tudományos ismeretterjesztő magazin házigazdája lesz. Új műsorral jelentkezik a miniszterelnök nevelt lánya, Tornóczky Anita is, aki autós magazint fog vezetni kéthetente. A szórakoztató műsorok közül Rudi kiemelte a Nádas György vezette Nádasbors nevű produkciót, amelyben Kern András és Kulka János is szerepel majd.

Több, a közszolgálati adó megújulásával kapcsolatban korábban említett újságíró MTV-s megjelenéséről azonban nem tudott mit mondani a hírigazgató. Betlen Jánosról és Baló Györgyről az adó vezetői annyit közöltek, vannak olyan ismert tévések, akikkel tárgyalnak, de az eddigi megbeszélések alapján még nem mondhatnak semmi biztosat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről