Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Inspiráló női élettörténetek az M5-ön

Vágólapra másolva!
Sok izgalmas női életutat ismerünk a művészettörténet, az orvostudomány vagy akár a sport területéről. Ezeket a fontos, példaértékű életpályákat mutatja be a Magyar nők című műsor, amely szombaton délutánonként látható a megújult M5 kulturális csatorna műsorán. Legutóbb az első magyar diplomás mérnöknő, Pécsi Eszter életét ismerhették meg a nézők.
Vágólapra másolva!

A szegény családból származó Pécsi Eszter mindössze 22 évesen vette át diplomáját, ezzel ő lett Magyarország első női mérnöke, és vált később hazánk vezető statikusává. Munkájában a tökéletességre törekedett, azt vallotta, egy nő nem véthet hibát. Keze nyomát világszerte impozáns épületek őrzik.

Forrás: MTVA

„Több korabeli interjút olvasva, azt a következtetést vontam le, hogy a bátorság volt Pécsi Eszter azon tulajdonsága, amely segítette, hogy a veleszületett tehetséget és tudást kibontakoztassa” - mondta Batalka Krisztina, a BME Levéltárának vezetője a Magyar nők műsorvezetőjének, Major Melindának. Mindez már gyermekkorában megmutatkozott, mikor 5-6 évesen a nála tíz évvel idősebb nővére matematika házi feladatát oldotta meg. Édesapja kétismeretlenes egyenletet oldatott meg vele, gyümölcsökkel helyettesítve benne a számokat és betűket. A briliáns elme mellett a már említett bátorság is kellett később ahhoz, hogy közel a nyugdíjas korhoz egy másik országba, az Amerikai Egyesült Államokba költözzön és váljon ott is sikeressé.

Forrás: MTVA

Bátorsága emberséggel is párosult, férjével sokaknak segítettek Magyarországon a II. világháború alatt. Menedéket nyújtottak az üldözötteknek, előfordult, hogy lakásukban ötvennél is több ember volt, emlékezett vissza rá a Magyar nőkben unokája, Szabóné Fischer Zsuzsanna, aki nagymamája nyomdokaiba lépve szintén okleveles építész-statikus szakmérnök lett.

A Magyar nők adásai a műsor weboldalán, a mediaklikk.hu/musor/magyar-nok oldalon újranézhetők.

Magyar nők – inspiráló női élettörténetek, minden szombaton 17:25-től az M5 kulturális csatorna műsorán!

Forrás: MTVA
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről