Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy hetem az M5-ön – Galán Angéla

Galán Angéla, az M5 műsorvezetője
Vágólapra másolva!
Kulisszatitkok a közmédia kulturális csatornájának műsorvezetőjétől.
Vágólapra másolva!

Korábban évekig az M2 Petőfi TV műsorvezetője volt, 2019-ben az M5-nél folytatta a munkát Galán Angéla. A kulturális csatorna megújulásával a Librettó egyik állandó műsorvezetőjeként izgalmas, új feladatok várják. A naponta jelentkező élő műsor a kultúra széles spektrumát öleli fel, megújult környezetben, új rovatokkal és hosszabb műsoridővel. Új feladatot is kapott: a januárban kezdődött képzőművészeti magazin, a Kunszt műsorvezetője lett.

Galán Angéla, az M5 műsorvezetője Forrás: MTI / Kovács Tamás

„Ez a műsor azért is különleges, mert amellett, hogy a hazai művészeti szcéna izgalmas történéseiről szól, mindig egy kicsit „crossover” is, vagyis különböző társművészetek elegyednek párbeszédbe egymással. Az első adásban egy festőművész és egy flamenco táncművész reflektáltak egy szoborkiállításra és egymásra, érdekes volt közelről megtapasztalni, ahogy inspirálják egymást. Egy későbbi alkalommal pedig egy fotóművész fogalmazta újra Markó Károly Visegrád című tájképét a fényképezőgépével” – kezdte Galán Angéla, aki mindig várakozással tekint a forgatások elé. Bár a műsorkészítés olykor feszített tempót diktál és komoly koncentrációt kíván tőle, élvezi a tévés munkát.

Elkötelezett a munkájában

„Azért választottam annak idején ezt a szakmát, mert nagyon érdekeltek az emberek, az emberi történetek. Gyerekkorom óta folyton kérdezek. A sokszínűség, a munkám kaleidoszkóp-szerű mivolta tölt fel igazán. Meg a találkozás a másik emberrel. Egy valódi beszélgetés, ami mindkét fél számára élmény, a legjobb dolgok egyike. Ha ebből az élményből mások is részesülhetnek, külön szerencse. A beszélgetésekben őszinteségre és önazonosságra törekszem, a beszélgetőpartnereimben is ezt értékelem. Izgalmas számomra egy-egy komoly életmű mögött megmutatni az embert, a sorsát, kanyargós életútját” – fogalmazott Galán Angéla, hozzátéve, hogy emiatt nincs kiemelt téma, ami foglalkoztatná, minden művészeti ágban az alkotó ember és az alkotásban megnyilvánuló személyiség áll az érdeklődése központjában.

„A televíziózás nagy rugalmasságot igényel. Gyakran aznap derül ki, hogy egy vendég nem tud jönni, és helyette más téma lesz. Ehhez egy élő műsor stábja hozzá kell szokjon, úgyhogy ez már nem nagyon zökkent ki minket, alkalmazkodunk a váratlan helyzetekhez is. Alapvetően azt szeretem a munkámban, hogy mindig új témákkal foglalkozhatok, teljesen különböző dolgokba kóstolhatok bele. A Kunszt e heti adásában Szinyei Merse Pál művészete a téma, a Magyar Nemzeti Galéria átfogó életmű-kiállítása kapcsán. Beszélgetünk Szinyei Merse Anna művészettörténésszel, aki egyben a művész dédunokája, Fazakas Juli színész pedig, folytatva nagysikerű festmény-parafrázisait, Lilaruhás nőnek öltözik be a kedvünkért” – kecsegteti az M5 nézőit Angéla, aki nem tagadja, ha ajánlani kellene a megújult műsorkínálatból, a Kunsztot választaná, mert képileg izgalmasnak, tartalmában pedig kifejezetten újszerűnek tartja, mivel teret ad annak, hogy különféle műfajok hassanak egymásra.

Új feladat: a Kunszt című képzőművészeti magazin Forrás: Galán Angéla

Felejthetetlen élmények

Galán Angéla a pandémia előtt került át az M5 stábjába, így munkája nagy részét egy váratlan kihívás idején végezte. Erről az időszakról mégsem a kétségbeesés, hanem sok különleges pillanat jut eszébe.

„Már az M5-nél dolgoztam, amikor beütött az első karantén, még 2020 tavaszán. A Nemzeti Színház művészeivel készítettünk online interjúkat, webkamerával és telefonnal. Vicces és gyakran esetleges volt, de valódi. A művészek minden szépítés nélkül elmesélték, hogyan viselik ezt a számukra is nagyon szokatlan helyzetet. Törékeny időszak volt, bár mindannyian máshogy éltük meg, mégis hasonló módon éreztük magunkat nagyon furán. Jó érzéssel gondolok vissza az Udvaros Dorottyával vagy Blaskó Péterrel készült interjúkra” – összegezte élményeit a tévés, aki biztatja a fiatalokat is, hogy bátran kövessék az M5 adásait, mert számos nekik szóló tartalommal készülnek.

Galán Angéla és Rost Andrea operaénekesnő egy filmbemutatón

Márai írja a Füves könyvében, hogy »Ha csak teheted, élj mindig úgy, hogy az emberi szellem kristályba fagyott remekműveinek egyikét mindennap megszemléld, s ha néhány pillanatra is!« - idézte egyik kedvencét a műsorvezető, aki úgy hiszi, az M5 műsorait nézve világossá válhat, hogy miért érdemes erőt meríteni az emberiség nagy alkotásaiból, hiszen végső soron a művészet élni segít. Legyen szó képzőművészetről, színházról, irodalomról vagy a kortárs európai filmművészet legjobb darabjairól.

M5 – A kultúra otthona

A közmédia kulturális csatornája 2022-ben friss arculattal és új műsorokkal várja nézőit a képernyő elé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről