Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kecskés Lilla – Az én hetem az M5-ön

Kecskés Lilla, az M5 kulturális csatorna műsorvezetője
Vágólapra másolva!
Kulisszatitkok a közmédia kulturális csatornájának műsorvezetőjétől. Kecskés Lilla, az M5 kulturális csatorna műsorvezetője az adó születése óta tagja a csapatnak és most a megújulásnak is fontos szereplője - gyakornokként kezdte, majd riporter, szerkesztő és később a csatorna egyik arca lett - így minden részletét ismeri a televíziózás folyamatának. Mivel a csatorna több műsora is új megjelenést kapott és formai változáson ment keresztül, így a következő időszak különösen izgalmas számára is.
Vágólapra másolva!
Kecskés Lilla, az M5 kulturális csatorna műsorvezetője Forrás: MTVA


„A közmédiához a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítványon keresztül jutottam el, ahol a kulturális témákra specializálódtam. Szerencsés volt, hogy akkoriban indult el az M5 kulturális csatorna, amelynek születése óta a része vagyok. Gyakornokként kezdtem, majd lelkes, kitartó munkával eljuthattam a műsorvezetésig. Végigjártam az összes lépcsőfokot, mindenbe belekóstoltam, örülök, hogy fokozatosan érhettem meg a feladatra, de közben várom az új kihívásokat is”
– kezdi a tévés, aki a megújult kulturális adón a Librettó és az Agenda műsorvezetőjeként, valamint két új rovatban, a Kulisszatitkokban és a Kincsesládában is látható lesz.

Előbbiben művészekkel készít riportokat, amelyekből kiderül, hogyan telik egy napjuk magánemberként, utóbbiban pedig egy-egy művész birtokában lévő relikviát, izgalmas tárgyat vagy régiséget keres, amelyeket nem ritkán másik közkedvelt személyiség ajándékozott nekik vagy éppen hagyott rájuk. A képernyős már kamasz kora óta rajong a művészetekért, ezért örült a feladatnak. Mint mondja, ő műsorvezetőként sem hagyatkozik kizárólag a szerkesztőre, szeret maga is utánajárni egy-egy interjú alanyának, különleges témának.

„Az adásmenetet sorvezetőként használom. Általában délelőtt készülök fel, olvasok az adott művészről vagy témáról, eseményről, közben feljegyzem egy kis rubrikába a gondolataim, amikre szeretnék pluszban kitérni, de igazából az adásban dől el és sokban függ a vendégtől is, hogyan alakul a beszélgetés menete. Nem szeretek kapkodni, ezért mindig időben érkezem” – meséli Kecskés Lilla, akinek nincs különleges rutinja, amivel ráhangolódik az élő adásokra, szerinte a folyamat már ott elindul, ahogy kilép otthonról és a stúdióba igyekszik.

Kecskés Lilla a sminkben Forrás: MTVA

Mozgalmas napok az M5-ön

A tévés élvezi, hogy nincs két ugyanolyan napja. Bár régebben dolgozott hagyományos, 8 órás munkarendben hétfőtől péntekig, sokkal jobban érzi magát a képernyős élet kiszámíthatatlanságában. Egy adásmenetet a legtöbbször maximum egy, vagy két nappal a forgatás előtt kap meg, és gyakran még aznap is változik a tervezett menetrend, de pont ettől az adrenalintól válik izgalmassá a munka.

„Ha felnyitom a naptáram, és rápillantok a következő hetemre, látom, hogy nem fogok most sem unatkozni: forgatás, szövegírás, vágás, stúdiómunka, változatos feladatok és izgalmas napok várnak rám” – sorolta a tévés munkahelyi elfoglaltságait, amelyekre saját bevallásaként a legtöbbször nem feladatként, hanem élményként tekint.

Az M5 műsorvezetője nem szeret késni, jóval a forgatások kezdete előtt a stúdióban van Forrás: MTVA

Kulisszatitkok első kézből

Az egyik legmeghatározóbb élménye szintén egy különleges helyzethez kötődik, amelyben bizonyíthatta gyorsaságát és rátermettségét: Kányádi Sándor 88. születésnapján megelőzve kollégáit szemfüles kérdéssel lopta be magát a költő szívébe, aki egy életre szóló gondolattal ajándékozta meg.

„Kányádi Sándor élő legenda volt, hatalmas élmény volt beszélgetni vele. Az interjúban gyönyörűen összefoglalta nekem ars poeticáját: » Még soha az életemben nem mondtam azt, hogy én költő vagyok, ez egy olyan foglalkozás, ha annak lehet nevezni, hogy az illető halála után derül ki teljes bizonysággal, az volt-e. Addig csak hiheti az ember és reméli… « Egy évvel később elhunyt. Úgy érzem, hogy ez egy nagyon meghitt és szép pillanat volt és egyfajta útravaló lehet sokaknak. Mindig emlékezni fogok erre” – idézte fel ezt a jelentős momentumot az M5 műsorvezetője, aki a megújult csatornán leginkább a Librettó Kulisszatitkok című új rovatát várja, amelyben a tervek szerint elsőként Szarvas József egy napját mutatja majd be.

Kecskés Lilla nagy pillanata Kányádi Sándor születésnapján Forrás: MTVA

M5 – A kultúra otthona. A közmédia kulturális csatornája 2022-ben friss arculattal és új műsorokkal várja nézőit a képernyő elé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről