Elveheti a laptopunkat az amerikai határőr

Vágólapra másolva!
Az USA határállomásain és repterein a hatóságoknak joguk van kutakodni az országba belépni szándékozó utazók számítógépén, és ha nem férnek hozzá a kívánt adatokhoz, akár le is foglalhatják azt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vám- és határőrség (CPB) minden különösebb indok nélkül átvizsgálhatja az országba belépők számítógépeit vagy más, adattárolásra alkalmas eszközeit, amit az USA nyugati parti (Ninth Circuit) fellebbviteli bíróságának az USA kontra Arnold ügyben idén április 21-én kelt ítélete erősített meg. Az amerikai jogvédő szervezetek attól tartanak, hogy az ítélet nyomán mostantól a határőrség ügynökei bárkit visszafordíthatnak, aki nem adja át számukra a számítógépbe való belépéshez, vagy az azon található tikosított állományokhoz tartozó jelszót. A News.com szerint nem csak Amerikában kínos a helyzet: Nagy-Britanniában a jelszó átadásának megtagadása esetén akár letartóztatás is járhat.

Pedofil már bukott le így

A noteszgépekre vonatkozó szigor megalapozottságát a tengeren túlon Michael Timothy Arnold és az Egyesült Államok között még 2005-ben indult per végeredménye biztosítja. Arnoldot egy Fülöp-szigeteken töltött vakáció után állították félre a repülőtéren, és a CPB azok után indított ellene eljárást, hogy a számítógépe bekapcsolása után egy fotókat tartalmazó mappát megnyitó vámtiszt fiatalkorú nőkről készült meztelen képeket talált benne. A férfi hiába érvelt amellett, hogy a gép átvizsgálása jogszerűtlen volt, mert megalapozott gyanú nélkül történt, és hogy a noteszgép a felhasználó magánszférájának része, a fellebbviteli bíróság elutasította keresetét.

Az EFF (Electronic Frontiers Foundation) jogvédő szervezet ugyan az utazók jogainak védelme érdekében megtámadta a végzést, és ezzel együtt arra figyelmezteti az USA-ba beutazókat (a külföldieket és az ország állampolgárait egyaránt), hogy helyezzék biztonságba adataikat az illetéktelen szemek elől. A News.com tippjei szerint teljes biztonságot csak az jelenthet, ha titkosított partíciót készítünk minden féltett, bizalmas, vagy kompromittáló állományról, amelyeket egy online tárhelyre töltünk fel, és a célállomáson töltjük vissza a teljes egészében letakarított számítógépre.

Akár postázhatjuk is a fájlokat

A lassú, vagy megbízhatatlan netkapcsolattal rendelkező országokba utazáshoz azt tanácsolja a szakportál, hogy a szükséges állományokat akár DVD-re írva, előre feladott gyorspostával is elküldheti magának az ember, ha biztosan szeretné megúszni az amerikaihoz hasonló reptéri vegzatúrát. Az EFF szerint az üzleti utazóknak csak az biztosíthat teljes körű védelmet, ha a célállomáson egy biztonságos titkosított csatornán (VPN) keresztül érik el az otthoni céges hálózaton tárolt bizalmas adatokat. Természetesen ez is csak jó netkapcsolattal valósítható meg, amit még egy szállodai wifi sem mindig garantál.

A légi utazás során emellett arra is érdemes odafigyelni, hogy a kézi poggyászként szállított noteszgép akkumulátorai fel legyenek töltve, illetve, hogy az adatokat a vámtisztek szeme elől elrejtő "nagytakarítás" működő operációs rendszert hagyjon a gépen, mivel a biztonsági hatóságok minden egyes ellenőrzésnél kérhetik annak bekapcsolását.