Ez a gömbkamera segít újraélni minden pillanatot

Samsung Gear 360
Vágólapra másolva!
A Samsung Gear 360 pofonegyszerűvé teszi a látványos 360 fokos képek és videók készítését, de a koreai gyártó ragaszkodik saját ökoszisztémájához, ez pedig megkeserítheti a felhasználók életét. A gömbpanorámás felvételek a virtuális valósággal együtt robbannak be a köztudatba, nem csoda, egy sisakban élvezhető leginkább a kész fotó. Ahogy a VR, ez a 360 fokos őrület is még gyerekcipőben jár.
Vágólapra másolva!

A technika villámgyors elterjedésével a forradalom nem ért véget a digitális fotózás és a filmezés megjelenésével, hiszen az ágazat folyamatosan fejlődik, és egymást érik az olyan innovációk, ami a gyártók közti versenynek hála rövid időn belül elérhetővé válnak az átlagfelhasználók számára is.

Ma már hihetetlen apró készülékekkel, vagy akár telefonnal tudunk 4K minőségű videót rögzíteni, virágkorukat élik a strapabíró akciókamerák, a drónfelvételek készítése vagy versenyzés, a virtuális valóság beköltözött a mobilba, s lassan a nappaliba is elér, a Samsung Gear 360 gömbkamerával pedig

egyetlen gombnyomással készíthetünk a környezetünket 360 fokban megörökítő fotókat és videókat.

Aki játszott a Portal 2-vel, az máris kedves ismerősként tekint a Samsung gömbkamerájára Forrás: Csanádi Márton - Origo

Kicsi és praktikus

Az átlag fotóknál jóval látványosabb képeket eredményező panoráma funkció manapság ugyan már minden okostelefonban megtalálható, sőt a Google Utcakép alkalmazásával bármilyen kamerás mobileszközzel készíthető 360 fokos kép, de ezeknél a végeredmény nagyban függ attól, hogy mennyire vagyunk precízek és türelmesek.

A procedúra akár több percig is eltarthat, és egyáltalán nem biztos, hogy elégedettek leszünk a végeredménnyel.

Ezen változtat a Gear 360, a Samsung gömb alakú kamerája, amiben két f/2.0 fényerejű halszemoptika kapott helyet, megtámogatva két 15 megapixeles szenzorral. Ezek segítségével 30 megapixeles (7776 x 3888) felbontású fotókat, vagy akár 3840 x 1920 pixeles videókat is készíthetünk 30 képkocka/másodperces képfrissítéssel – a jóval folyékonyabb mozgóképet eredményező 60 fps csak kisebb, 2560 x 1080-as felbontásban érhető el.

Fotók esetén a végeredmény kifejezetten látványos, a Gear 360 szoftvere kiválóan illeszti össze az ellentétes irányba néző lencsék fejenként 180 fokos képeit egyetlen 360 fokos egésszé. Viszont a felvételnél hiába állítjuk be a lehető legmagasabb felbontást,

a gömbpanorámás video sosem lesz kifejezetten szép és éles.

A maximálisan elérhető 3840 x 1920-as felbontás ugyanis a mozgókép egészére vonatkozik, és az interaktív, pásztázható nézetben ennek mindig csak egy adott, jóval kisebb pixelszámú szeletét látjuk. Ebből következően a kép mindig életlen marad, hiába állítjuk a már feltöltött YouTube-videót Full HD vagy 1440 p felbontásra.

A Gear 360-hoz a Samsung alapból csomagolt egy pici tripodot, amivel a gömbkamera rengeteg helyre stabilan lehelyezhető, de a szabvány csavaraljzatnak köszönhetően simán felhelyezhető a legtöbb fotósállványra vagy szelfibotra is. A mikrofonnak köszönhetően nemcsak képet, de videó esetén hangot is rögzít.

Ha éppen azt szeretnénk, akkor használhatjuk egylencsés módban is, ilyenkor a Gear 360 szimpla akciókameraként funkcionál, habár

korántsem olyan strapabíró, mint a GoPro vagy a Sony hasonló eszközei.

A 67 milliméter átmérőjű, 152 grammos gömbkamera kezelése pofonegyszerű, már csak azért is, mert mindössze három gomb kapott helyet rajta. Az oldalán találunk egyet a bekapcsoláshoz, és egyet a Bluetooth-kapcsolat aktiválásához. Utóbbi szolgál a kamera tetején található PMOLED-kijelzős menü kezelésére, ahol többek között beállíthatjuk, hogy videót vagy képet szeretnénk-e készíteni.

A harmadik gomb a felülre helyezett elsütőbillentyű, ezt nyomjuk meg, ha fotót készítünk, vagy elindítjuk a felvételt. Időzítésre persze van lehetőség, hogy ne a tenyerünk töltse ki a kép vagy videó nagy részét.

A kamera használatának persze van ennél észszerűbb módja is, hiszen akár okostelefonról is vezérelhető, viszont ezzel el is érkeztünk a fekete leveshez.

Röghöz kötve

A Gear 360 kamera csak Samsung készülékekkel hajlandó együttműködni, de nem is mindegyikkel. A kamera távvezérlésére szolgáló applikáció csak három "családon": Note 5, Galaxy S6 és S7 (sima, edge, és edge+) okostelefonokra tölthető le. A Note 6 ugye nem érkezett meg Európába, a Note 7 pedig "robbanékonysága" miatt végül a szemétben végezte.

Az app nemcsak a képek és videók készítésére és tárolására szolgál, de ezen keresztül tudjuk külső programokba (pl. Facebook, Google Képek, YouTube) exportálni a panorámafelvételeket. A PC-re elérhető Gear 360 ActionDirector mellett

ez az egyetlen program, amely képes feldolgozni a kameráról leszedett nyers fájlokat.

Ez azért fontos, mert a Gear 360-nal készített képekkel és videókkal addig nem nagyon tudunk mit kezdeni, amíg a Samsung applikációjával vagy PC-s szoftverével nem fűzzük őket egyetlen egésszé: addig két darab 180 fokos felvételünk lesz "egymás mellett".

Így pedig a közösségi oldalak és megosztók nem tudják kezelni a fájlt.

Pont egy olyan felvételünk lesz, amit ha kiteszünk egy okostelefon kijelzőjére, akkor egy virtuális valóság sisakban remekül élvezhető a fotó vagy videó. Azonban megosztva a tartalmat a 360 fokos képeket, videókat már támogató oldalakon, nem kapjuk meg a "körbenézegetős" élményt, csak két lapos gömbfotót.

Ezeket más programok nem tudják megfelelően összefűzni: hiába van több ingyenes szerkesztőprogram, vagy a Google online átalakító eszközei, a kamera "vastagságából" adódóan lesz az összefűzött felvételen egy sötét hasáb. S éppen ebből adódik, hogy

a 360-as kamerák felvételeit - legyen az LG, Samsung vagy Ricoh - csak a hozzájuk kalibrált program tudja kezelni.

Ha rendelkezünk minden szükséges Samsung eszközzel, akkor a Gear 360 használata gyerekjáték Forrás: Csanádi Márton - Origo

Itt érdemes hozzátenni, hogy aki Gear 360 gömbkamerát vesz, vagy Gear VR sisakot, annak feltételezhetően van azzal kompatibilis Samsung telefonja is, és kap a PC-s szerkesztőszoftverhez is licenckódot, tehát mindene meglesz, hogy a felvételeket kénye-kedve szerint alakítsa, attól függően, hol és mint szeretné megmutatni, megosztani.

A Gear 360 ActionDirector egyébként egy viszonylag egyszerű vágóprogram,

aminek – érthetetlen módon – képkezelő funkciói egyáltalán nincsenek.

Szerencsére importálni lehet a fotókat is, ezalatt megtörténik az összefűzés, ami nélkülözhetetlen a problémamentes megosztáshoz. Ezt követően nincs más dolgunk, mint a behívás után megkeresni azt a mappát, ahová a program lementette a feldolgozott képeinket, és tehetjük is ki a Facebookra vagy amerre csak szeretnénk.

A program nagy hátránya, hogy csak Windows alatt fut. Ez is egy érthetetlen döntés a Samsung részéről.

Hova tegyelek? Megosztás!

Még viszonylag kevés helyen lehet közzétenni ezeket a 360 fokos felvételeket, csak most kezd berobbanni ez az őrület.

Leghasznosabb felhasználása a Google Térképnél mutatkozik, ahol a magánszemélyek a belső tereket tölthetik fel. Míg az Utcaképet maguk a cég alkalmazottai (autóval, biciklivel, hátizsákkal, hajóról) töltik meg újra és újra friss nézettel, addig a Business View az üzletekre, éttermekre, szórakozóhelyekre és hotelekre koncentrál.

Így aki rákeres a térképen egy adott boltra, akár 360 fokban körbe is nézhet ott.

A Google Képekre feltöltve jól mutatnak a fotók, és bár látványos marad, a Facebook sokat ront a minőségen a meglehetősen durva tömörítés miatt. A YouTube-videók forgatása is érdekes, egyszerre képtelenség minden irányba nézni egy videót, és félő, lemaradunk a lényegről.

A Samsung Gear 360 egyelőre nem a szélesebb rétegek játékszere Forrás: Csanádi Márton - Origo

Berobban a VR-őrület

A Gear 360-nal készített felvételek akkor működnek a legjobban, ha egy szintén kompatibilis Gear VR szemüveg használatával, lényegében a virtuális valóságban nézünk körbe egy fotón vagy videón. Hiszen így épp úgy nézünk körbe egy adott képen, ahogy azt tettük volna az adott pillanatban a helyszínen állva. S így nem a mobilt kell billentgetni, vagy az egérrel húzni odébb a tájat.

Éppen ezért annyira jelentős ezeknek a 360 fokos kameráknak a megjelenése, mert egy egészen új színt visz a digitális fotózás, videózás berkeibe: a virtuális valóság kapujában állunk. Ahogy a megjelenítéshez is sorra jelennek meg a sisakok és szemüvegek, előbb az olcsóbb, mobilos verziók, majd a PC-s, konzolos, s végül az önmagában működő headsetek, úgy lesz egyre elterjedtebb az ilyen 360 fokos felvételek rögzítése.

Ha jobban belegondolunk, ma ennél jobban aligha örökíthető meg egy jeles esemény, vagy egy különleges helyszín. A VR-nak hála

úgy élhetjük át újra a pillanatot, amihez egy sima fotó vagy videó megtekintése kicsit sem mérhető.

Úri muri

A Samsung gömbkamerája így alapvetően jó móka, tényleg érdekes és különleges felvételeket lehet vele készíteni, ha viszont figyelembe vesszük, hogy mennyire elterjedt a 360-as képek megosztásának és „élvezhetőségének" a lehetősége, nem elfeledkezve arról, hogy csak a Gear 360 ára 100 000 forint körül mozog, illetve hogy egy teljes Samsung ökoszisztémára van hozzá szükség, akkor jól látszik, hogy

minden pozitívuma ellenére ez egyelőre csak egy úri huncutság.

A kamera nem elég, a használatához kell egy egész ökoszisztéma Forrás: Origo

A Gear 360 nemcsak az ára miatt nem a tömegek új kütyüje, a kamera „csábítását" jól blokkolja a Samsung üzletpolitikája is, ami a céghez lojális, viszonylag szűk rétegnek teszi lehetővé, hogy a gömbkamera használata egyszerű és problémamentes legyen.

Aki mégis próbálkozna már most a 360 fokos fotózással, videózással, az olyan kamerát keressen, ami többféle mobillal is vezérelhető, és pénztárcabarátabb.

Szavazzon!

Ti milyen 360-as kamerát vennétek, vettetek?