Csillagom, ezt érdemes bezsákolni!

NBA 2K17, videojáték, teszt, címlapi
Vágólapra másolva!
A sportjátékoknál már megszokott, hogy évről évre új részt kapunk, jó esetben annyi plusszal, hogy ne érezzük lehúzásnak őket. Így van ez az NBA 2K-sorozattal is, ami a népszerűségi versenyben ugyan továbbra sem közelítheti meg a FIFA- vagy az NFL-játékokat, de a lelkes rajongóknak továbbra is kellemes és tartalmas szórakozást nyújt.
Vágólapra másolva!

A Visual Concepts idén PC-re, PS3-ra, PS4-re, valamint Xbox One-ra és 360-ra hozta el sokunk kedvenc kosárlabdaligáját, aminek hála egy percig sem fogunk unatkozni. Az NBA 2K17 megjelenés előtti, ingyenesen kipróbálható Prelude módjában már kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár ránk az idei részben, de a végleges változatban az élményt sikerült még magasabb szintre emelni.

Miénk a pálya!

A rutinos kosarasok a menüben azonnal megtalálhatják a már jól ismert játékmódokat, ahol egyből el is készíthetik a magukról mintázott játékosukat a MyNBA2K17 mobilalkalmazás segítségével. A karakternek nemcsak az arcát, de a testi adottságait is testre szabhatjuk, ezzel részben befolyásolva a sportolónk irányíthatóságát.

Az NBA 2K17 idén sem okoz csalódást a virtuális kosárlabda szerelmeseinek Forrás: 2K Games

A kezdőknek ajánlott tutorial módban egyszerűen és nagyszerűen vezetnek végig minket a játék alapjain, miközben lényegében megszakítás nélkül tolhatunk le egy barátságos meccset. A fejtágítás során nemcsak az irányítást sajátíthatjuk el, de a kosárlabda alapismereteit is, amely

nemcsak játékunkat dobja majd fel, hanem akár a következő, valódi NBA-meccset is.

Ha már közvetítés, akkor fontos megemlíteni, hogy a készítők rendkívül hangulatos keretet adtak a játékon belüli meccseknek, bár ehhez „csak” az kellett, hogy a valóságban már létező elemeket pakolják az NBA 2K17-be. Amíg betölt az aktuális párharc, addig egy játék előtti műsort élvezhetünk, majd a meccs végeztével egy rövid, de lényegre törő összefoglalót láthatunk a legfontosabb megmozdulásokról és a legjobban teljesítő játékosokról.

Sztár születik!

Amennyiben szeretnénk rendesen felkészülni az offline ismerősök és az online ismeretlenek elleni párharcra, érdemes végigpörgetni a MyCarrier módot, amiben egy egyetemi kosárcsapat leendő reménységeként léphetünk pályára – többek közt – akár a legendás Chicago Bulls vagy a Los Angeles Lakers színeiben.

Néha olyan érzésünk lehet játék közben, mintha egy meccset néznénk a tévében Forrás: 2K Games

A 2K legutóbb befürdött a Spike Lee nevéhez köthető résszel, de most sikerült gatyába rázni a sztorimódot, amiben a fejlesztők segítségére volt az az Aaron Corvington, aki a Creed: Apollo fia forgatókönyvét is jegyzi.

Minél jobban teljesítünk a játék során, annál több VC-pont üti a markunkat, amiket felhasználhatunk képességeink fejlesztésére, egyéni mozdulatok elsajátítására, illetve egyéb karakterkozmetikai dolgokra. Mivel temérdek meccs áll előttünk, ezért érdemes minél több edzést beiktatni, ami nagyban megkönnyíti előrehaladásunkat.

Minél nagyobb sztárok vagyunk, annál értékesebbek vagyunk a szponzorok számára Forrás: 2K Games

A kosárlabdasztárokhoz hasonlóan növelhetjük bevételeinket egy-egy szponzoreseményen való részvétellel, de hosszabb távon telefonon is zargatnunk kell a cégeket, hogy minél több pénzt sajtolhassunk ki belőlük.

Minden, ami kosárlabda!

Ha szeretnénk, akár saját kosárbajnokságot is szervezhetünk a MyLeague móddal, vagy belekóstolhatunk a menedzserek mindennapjaiba a MyGM lehetőséggel. A MyTeam játékmódban nosztalgikus érzéseket keltő kosaraskártyákat kell nyitogatnunk, hogy összeállíthassuk álomcsapatunkat, ahol a kohézió megteremtése éppen olyan fontos, mint a sztárjátékosok szerepeltetése.

A látványra és a hangulatra nem lehet panasz: a játékosok, a közönség, a kommentár – minden rendben van Forrás: 2K Games

Vizuális megvalósításban egyértelmű előrelépést láthatunk az előző epizódhoz képest. A grafika lassacskán eljut arra a szintre, mintha tényleg élő embereket irányítanánk. A játékosok még több animációval rendelkeznek, a kommentátorok továbbra is remekelnek, és

az egész környezet úgy van felépítve, hogy kompakt kosaras élményben legyen részünk.

A játék beállításaiban érdemes egy darabig elszöszölni, hiszen ha ott nem rázzuk helyre a csapat támadójátékát és védekezését, akkor az eszetlen rohangálás mellett csupán társaink mesterséges intelligenciájára hagyatkozhatunk, ami azért hagy némi kívánnivalót maga után. Szerencsére meccs közbeni időkéréskor az edző szerepében megváltoztathatjuk a taktikát, és becserélhetünk olyan játékosokat, akik az adott poszton könnyedén legyűrik aktuális ellenfelüket.

Biztos készen áll?

Természetesen az online részleg sem hiányozhat a játékból, amit eleinte tanácsos messziről elkerülni, hacsak nem rendelkezünk megfelelő játékosmúlttal az NBA-játékok tekintetében. A mostanság népszerű többjátékos címekhez hasonlóan itt is besoroló meccsekkel kezdünk, de a többiek már ezen a szinten is sok borsot törhetnek az orrunk alá.

Az NBA 2K17-tel játszva tényleg igazi kosárlabdasztárnak érezhetjük magunkat Forrás: 2K Games

A rendszer azonban cseppet sem igazságtalan, hiszen mindig a képességeinknek, teljesítményünknek megfelelően választja ki aktuális ellenfelünket. Ezt néhol megtöri a pár perces várakozás és a netes játékoknál előforduló lag is, de ennek ellenére mosollyal az arcunkon izzadhatjuk tele a kontrollerünket vagy billentyűzetünket.

Az NBA 2K17 olyan jól sikerült, hogy a sportjátékok kedvelőin kívül még a más beállítottságú játékosokat is megmozgathatja.

Ehhez hozzájárul a nagyszerű látványvilág, a tökéletesre csiszolt játékmechanika, a megannyi játékmód és az a nagybetűs hangulat, amitől egy-egy pillanatra tényleg elhisszük, hogy mi is világhírű kosarasok vagyunk.