Leszoktatnák a mobilnetről a japán fiatalokat

Vágólapra másolva!
A japán fiatalság annyira rákattant a mobilinternetre, hogy a szigetország kormányzata külön programot hirdetett annak érdekében, hogy a szülők és az iskolák korlátozzák annak használatát a gyerekek körében.
Vágólapra másolva!

Masaharu Kuba, egy kormányzati hivatalnok az AP hírügynökségnek elmondta, Japánban már az általános, és középiskolák diákjai közül sokan órákat e-mailezgetnek készülékeiken egymással, s gyakran esnek áldozatául a kibertérben zajló bűneseteknek is - egy diákot például a neten idegeneknek elküldött fotóival zsaroltak. Rengeteg fiatal még éjjel is órákon át chatel mobilján barátaival, ráadásul ezekben a körökben az ún. "harmincperces szabály" is érvényben van: ha valaki félórán belül nem reagál egy üzenetre, az a többiek célpontjává válik.

Kuba úgy véli, az országban a mobiltelefon egy drága játékszerré vált, amelyet a szülők meggondolatlanul vásárolnak már kisebb gyerekeknek is. A probléma orvoslását célzó kormányzati fórum a miniszterelnöknek küldte el javaslatait. Ezekben egyebek mellett azt kérik a készülékgyártóktól, hogy gyárstanak olyan mobiltelefonokat, amelyek kizárólag beszélgetésre használhatók, mobilinternetes képességgel nem rendelkeznek, ugyanakkor belsejükben GPS is található, amely az elveszett gyerekek megtalálását könnyítené meg.

Emellett a jelenleginél hatékonyabb szűrőrendszer bevezetését tartják szükségesnek a szakértők, mivel a szülők számára gyakorlatilag lehetetlen nyomon követni, mit is művel gyermekük a mobilján. Ugyanakkor a készülékekre szükség van, mivel számos gyerek hosszú utat tesz meg otthonától az iskoláig metrón, buszon, villamoson, szüleik pedig csak a mobilon tudják elérni őket.