Hajtogatható dizájntelefont tervez a Nokia

Vágólapra másolva!
Még csak tanulmány formájában létezik a tetszőleges formájúra hajtogatható Morph mobil, amely nanotechnológiával készül. A hozzá hasonlók hét éven belül kerülhetnek piacra.
Vágólapra másolva!

A new yorki Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) 2008. február 24-től május 12-ig nyitva tartó "Design and the Elastic Mind" (Dizájn és a Rugalmas Elme) kiállításán bemutatták a Nokia Kutatóközpont (NRC) és a Cambridge-i Egyetem (Egyesült Királyság) által közösen kifejlesztett nanotechnológiai tanulmányt, a Morph-ot - közölte a finn gyártó. A Morph a kiállítás katalógusában és a MoMA hivatalos honlapján egyaránt szerepel.

A Morph tanulmánykészülékből látszik, mennyire rugalmasak és alakíthatók lesznek a jövő mobilkészülékei, melyeket felhasználóik majd teljesen eltérő alakúra formálhatnak. A tanulmány arra is rávilágít, hogy a nanotechnológia milyen egyértelmű haszonnal járhat: rugalmas anyagokat, áttetsző elektronikát és öntisztuló felületeket biztosíthat majd. Dr. Bob Iannucci, a Nokia műszaki vezérigazgatója megjegyezte: "A Nokia kutatóközpont azt vizsgálja, hogy hogyan alakítható át a mobilkészülékek formája és funkciója; a Morph tanulmány bizonyítékul szolgál arra, hogy ez lehetséges."

Dr. Tapani Ryhanen, a Nokia kutatóközpont cambridge-i laboratóriumának vezetője hozzáfűzte: "Reméljük, hogy a művészet és a tudomány ezen ötvözete a szélesebb közönség előtt is világossá teszi a nanotechnológiában rejlő lehetőségeket. A lehetőségek kiaknázásában kulcsszerepet játszanak kutatásaink, mivel azok az új alapanyagok kifejlesztésének és felhasználásának biztonságos és ellenőrizhető módszereit keresik."

A Nokia és a Cambridge-i Egyetem közötti partnerséget 2007 márciusában jelentették be, és az együttműködés közös kutatási projektek széles körére és hosszú távú programjára terjed ki. Az NRC az egyetem West Cambridge érszén létrehozott egy kutatóbázist, és több tanszékkel - elsőként a Műszaki Tanszék Nanotudományi Központjával és Elektronikai Tanszékcsoportjával - működik együtt a kezdeti szakaszban a nanotechnológiára összpontosító projekteken.

A Morph elemei hét éven belül épülhetnek be a mobilkészülékekbe, bár eleinte csak a csúcstechnológiájú eszközökbe. A nanotechnológia fejlődése azonban egy napon majd alacsony költségű gyártási megoldásokhoz vezet, és kedvező áron összetett funkcionalitás alkalmazását teszi lehetővé.