Sok funkció kimaradt az iPhone-ból

Vágólapra másolva!
Bár a virtuális billentyűzet megteszi a hagyományos helyett, MMS-ezni, játszani vagy videót felvenni nem lehet az Apple mobiljával, és a készülék fenntartása sem lesz olcsó.
Vágólapra másolva!

Azok után, hogy mi látatlanban bemutattuk a készüléket, az amerikai sajtóban már az első olyan tesztek is megjelentek Apple iPhone-ról, amelyet a készüléket elsőként kipróbáló újságírók készítettek. A pénteken boltokba kerülő modellről vegyesen nyilatkoztak a szakemberek: a Newsweek szerint jól kezelhető a készülék, a Wall Street Journal szerint pedig a billentyűzet hiányát is meg lehet szokni pár nap alatt.

Billentyűk nélkül még megy

Azt azonban a New York Times és a Washinton Post is kiemeli, hogy a 3G-s kapcsolat képességére nagy szükség lenne a készüléken, amelyben egy mobil böngésző és egy sor netes alkalmazás is helyet kapott, mivel a wifi-kapcsolat ugyan gyors, de nem használható mindenhol. A Post szerint ennek hiányában egyenesen érdemes kivárni az iPhone következő verzióját, amiben biztosan benne lesz.

A legérdekesebb és talán legmegdöbbentőbb listát azonban a Gizmodo állította össze mindazokból a funkciókból, amelyek hiánya most nyert megerősítést az Apple-től. Azt ugyanis már eddig is tudni lehetett, hogy a készülékben nincs 3G, nem lehet memóriakártyával bővíteni a beépített memóriáját, nem lehet cserélni az akkumulátorát, és hiába használható iPodként is, nem lehet rá zenét letölteni mobilhálózatról, csak a PC-n keresztül.

Pár dologban butább az átlagmobilnál

Emellett azonban pár újabb részlet is letisztázódott, így az is, hogy bár az iPhone zenemobil, a letöltött zenéket nem lehet csengőhangként beállítani. Az Apple készülékén emellett játékok sem lesznek, nem lehet róla MMS-t küldeni, sőt, bár 2 megapixeles beépített kamerája van, azzal mozgóképet sem lehet rögzíteni. Az is végérvényesen kiderült, hogy a készülék semmilyen formában nem támogatja a webes flash-animációkat, így az online multimédiához tényleg csak a YouTube-lejátszó szoftver marad, mivel a webböngésző csak képet és szöveget jelenít meg.

Talán a fentieknél kevesebben hiányolják majd, de az Apple-mobilban nem lesz hangfelismerés és hangos tárcsázás, illetve a Gizmodo szerkesztői az univerzális fejhallgató-bemenetet is hiányolják - lévén így adapterre lehet szükség bizonyos típusokhoz. Vezetékes fülesre pedig már csak azért is szükség lehet, mert a készülék Bluetoothon keresztül nem tud majd sztereóban zenét streamelni.

A vásárlás után is viszi a pénzt

Hiányosságok ide vagy oda, a készülék premierjét hatalmas érdeklődés előzi meg. A tech-sajtóban szinte másról sem hallani, csak az iPhone-ról, és az Apple New York-i üzlete előtt már tegnap megjelent az első sorbanálló, aki a biztosra szeretné venni, hogy pénteken elsőként kaparinthatja meg a készüléket.

A telefon pedig amellett, hogy 5- vagy nagyobb memóriával 600 dolláros árával (90 vagy 100 ezer forint) önmagában sem olcsó, havi szinten is 60-90 dollárt (11-16 ezer forint) fog kihúzni tulajdonosai zsebéből, két éven át. Ennyibe kerül ugyanis az egyetlen, az iPhone-vásárlók számára szóba jöhető szolgáltató, az AT&T készülékhez kínált hűségszerződésének havi díja, attól függően, hogy mennyi benne foglalt adatforgalommal kéri az ügyfél.