Már csak ez hiányzott - megosztás az iWiW-en

Vágólapra másolva!
Az iWiW megújult hírfolyama alkalmassá vált arra, hogy az interneten talált érdekességeket, fontos információkat a felhasználók néhány kattintással megoszthassák iWiW-es ismerőseikkel, felhívhatják figyelmüket arra, hogy éppen mi foglalkoztatja őket. Az új hírfolyam ezzel kibővült és egybeolvadt az üzenőfallal.
Vágólapra másolva!

A hírfolyamba illeszkedő új beviteli mező váltja ki a korábbi üzenőfalat, segítségével a megszokott módon lehet az ismerősöknek üzenni, ebben nincs változás. Lehetőség nyílik azonban arra is, hogy a más internetes oldalakon talált izgalmas, érdekes információkat egy kattintással vagy egy webcím bemásolásával megoszthassuk ismerőseikkel, legyenek azok képek, videók vagy éppen portálcikkek, blogbejegyzések. A weben található tartalmakat három különböző eszközzel is megjeleníthetjük ismerőseink hírfolyamában. A legegyszerűbb kimásolni a megosztani kívánt cikk webcímét a böngésző címsor mezőjéből, és az iWiW új beviteli mezőjébe beilleszteni azt. A rendszer egyből megjeleníti a linkhez tartozó oldal legfontosabb adatait, például a cikk vagy video címét, mellékel kapcsolódó fényképet és persze a linket magát.

Forrás: [origo]

Ha olyan oldalon tetszett meg egy cikk, amelyen már megtalálható a "Megosztom az iWiW-en" gomb - és erre már a funkció indulásakor is több példa van -, elég erre rákattintani. Ilyenkor új ablakban megjelenik az iWiW beviteli mezője, ebbe lehet beírni a megosztáshoz kapcsolódó saját üzenetet. Ha pedig böngészőnkbe telepítjük az úgynevezett iWiW Bookmarklet alkalmazást, ami tulajdonképpen egy speciális bejegyzés a Kedvencek között, a könyvjelzők sávjában így létrejövő gombbal vezérelhetjük a megosztást. A megosztott cikkekhez természetesen saját megjegyzéseiket is hozzáfűzhetik a felhasználók.

A 21. század önkifejezési formája

Pár éve még olyan világot jósoltak, amiben mindenki alkotó módon használja az internetet - az átlag internetező honlapot fejleszt, blogot ír, saját videókat készít, fórumozik; megszületett a civil újságírás, a közösségi média fogalma, és számos webes eszköz jött létre, ami ezt a fajta aktív online életet volt hivatott támogatni. Az évek során aztán kiderült, hogy a technikai lehetőség önmagában nem elég ahhoz, hogy mindenkiből kreatív tartalomgyártó váljék. Néhány témában, mint például a fotózás vagy a főzésről, gyereknevelésről szóló blogok, ma már tényleg sokan jeleskednek, de a többség ma is inkább fogyasztani szereti a tartalmat, semmint előállítani azt - és ma már a legtöbb szakember egyetért abban is, jó ez így. Megjelent ugyanakkor egy új szokás, ami átmenetet képezett a tartalomfogyasztás és gyártás között, ez pedig az információ megosztása. Ha szüleink láttak egy jó filmet, másnap rögvest el akarták újságolni az élményt kollégáiknak, s ez az indíttatás ma is változatlan. Napjainkban azonban a munkahelyi kibeszélés funkcióját a webes megosztás vette át. Ha egy neten talált dologról eszünkbe jut valami, erről azonmód informáljuk a környezetünket: egyetlen gombnyomással, saját gondolatainkkal kiegészítve tehetjük ki összes ismerősünk elé a véleményünket olyan dolgokról, amiket mindjárt meg is mutathatunk ugyanott.

Forrás: [origo]

A megosztás az önkifejezés új eszköze. Nem kell könyvet írni vagy mozifilmet forgatni ahhoz, hogy valami egyedit mondjunk a világról, elég megmutatni mindazt a saját szemüvegünkön keresztül, amit fontosnak tartunk belőle. Az újságírás, a művészetek jelen állás szerint megmaradnak a profiknak, de a többség így is megmutathatja magát az internetes tartalommegosztás segítségével.

Kinek jó ez?

Mármint a négymilliónál is több iWiW-ezőn kívül - számukra nyilván remek hír, hogy ha látnak egy jó videót, nem kell e-mailben körbeküldeni, másrészt napról napra követhetik, barátaik milyen érdekességeket találnak a hálón. Az iWiW-es megosztás kényelmes módszere nagy lehetőség a tartalmak előállítóinak is, legyenek bár civil bloggerek, amatőr fotósok, twitterezők vagy éppen a legnagyobb portálok, online napilapok tulajdonosai. Az iWiW-en ezentúl egyetlen mozdulattal értesíthetik ismerőseiket, rajongóikat, felhasználóikat, ha új tartalommal rukkolnak elő, sőt egy-egy jó cikkel vagy videóval láncreakciót indíthatnak el, hiszen ismerőseink ismerősei is továbbadhatják, amit érdekesnek találtak. A profi tartalomgyártóknak ezzel az újdonsággal az iWiW olyan platformmá válik, ahol több millió lehetséges felhasználót érhetnek el legálisan, egyszerűen, pusztán arra építve, hogy az igazán jó tartalmakról az emberek szeretik értesíteni egymást, ha ehhez kellőképpen könnyű eszköz birtokába jutnak. Nincs más dolguk, mint jó cikkeket írni, s a cikk alján elhelyezni a "megosztom az iWiW-en" gombot. Az ehhez szükséges kódok a www.iwiw.hu/megosztas címen ingyenesen, mindenki számára hozzáférhetőek. A megosztás-gomb mától megtalálható az [origo] portál cikkoldalain is.

Forrás: [origo]

Az [origo] cikkeinek megosztása

A cikkoldalak alján új gombsor jelent meg, amelynek segítségével egy kattintással elküldhető az írás linkje a fontosabb közösségi és webes megosztó szolgáltatásokra - az iWiW-en kívül használhatóak a Facebook és Myspace közösségi oldalak, a Twitter és Tumblr mikroblog-szolgáltatások, valamint a Google Reader hírolvasója. A gombok bármelyikére kattintva az adott webhely üzenő funkciója jelenik meg, amelyben megjelenik a cikk linkje, illetve ahol erre képes a rendszer, a cikk címe, bevezető mondatai és ha van, fényképe is. A funkció egyik szolgáltatás esetében sem küldi be azonnal a hírt, vár még a jóváhagyásunkra, illetve esetleges hozzáfűzni való gondolatainkra. A megosztás funkció nyugodtan kipróbálható - semmi olyan nem kerül ki ismerőseink elé, amit előtte ne látnánk, illetve ne láthatnánk el saját véleményünkkel vagy magyarázatunkkal.